Rankat työt vaativat huolettomat huvit

 
 
 

Lomalla viimeinkin, nyt voi konsulttikin ottaa iisisti. On taas tullut se aika vuodesta, kun laadusta tinkimättömät rakettitieteilijät heittävät hetkeksi konsultin hatun naulakkoon ja kirmaavat kesälaitumille.

Kokosimme rakettitieteilijöiden kesäpuuhat ja muut poiminnat mielenkiintoisista sivistysjulkaisuista vaikkapa niiden kuuluisien sadepäivien varalle.

Ammatillista aivojumppaa 

Ei ole mitenkään tavatonta, että monella rakettitieteilijällä rakkaus lajiin eli koodiin läikkyy myös vapaa-ajan puolelle. Tarjolla tähän on monipuolisesti kuunneltavaa ja katseltavaa.

#1 Syvenny web-kehittämiseen

Syntax-podcastissa Wes Bos ja Scott Toliski käsittelevät laajasti web-kehittämistä. Kiinnostavatko parhaat työkalut, JavaScript, CSS, eri kehitysalustat ja oikeasti hyödylliset vinkit? Täältä kokenutkin kehittäjä löytää oivalluksia ja inspiraatioita.

#2 Puhutko Pythonia? 

TalkPythonissa käsitellään juuri sitä mitä nimi lupaa: puhetta Pythonista vaihtuvien vierailijoiden kera.

#3 Sukella iOS-kehittämisen maailmaan 

iOS ja Apple -kehittämiseen liittyvää sisältöä löydät rakettitieteilijä Richard Topchiin tubekanavalta. Videoita on Apple-alustoilla ohjelmointiin liittyen Watchista Mac Prohon niin aloittelijoille kuin kokeneemmille konkareille.

Kurkkaa samalla nämä aiheeseen liittyvät tärpit:

Tekoälystä innostuneille

Tämän hetken kuuma aihe eli tekoäly puhututtaa ja pohdituttaa. Aihe on monitahoinen, ja siksi siihen kannattaakin syventyä rauhassa.

#4 Tutkittua tietoa tekoälystä

Haluaisitko syventyä tekoälyyn liittyvään tutkimustietoon, mutta kokonaisten tutkimusraporttien selailu ei inspiroi? Onneksi tätä varten on TwoMinutePapers, joka tarjoilee alle kymmenen minuutin mittaisia videoita kiehtovista tekoälytutkimuksista.   

#5 Yhteisö ohjelmistoista, tekoälystä, filosofiasta ja epistemologista kiinnostuneille

LessWrong on nettifoorumi ja yhteisö, jossa syvennytään päättelyyn ja päätöksenteon taustalla oleviin prosesseihin. Jos nämä aiheet saavat sydämesi värähtämään, Eliezer Yudkowskin perustama yhteisö voi olla tutkimisen arvoinen.

Tietokoneiden maailmaan syventymistä

Rakettitieteilijöiden joukossa on monia tietokoneista kokonaisvaltaisesti kiinnostuneita kavereita, jotka tykkäävät paneutua siihen, mitä pellin alla oikeasti tapahtuu. Teknisistä ratkaisuista kiinnostuneille löydät pari suositusta alta ja lisää teknisiä harrastusvinkkejä tästä Raketin blogista.   

#6 Videoita kaikesta siitä, mitä olet aina halunnut tietää tietokoneista

Computerphile tarjoilee informatiivisia ja samalla viihdyttäviä videoita sukeltamalla tietokoneiden maailmaan – "all about computers and computer stuff". 

#7 Kehitä ohjelmia retrotietokoneille

Aika kaivaa vanhat retrotietokoneet pahvilaatikoista. Turbo Rascal Syntax Errorin avulla voit kehittää ohjelmistoja Pascal-tyylisellä kielellä.

Pähkinöitä purtavaksi

Vaikka rento lomailu on erittäin tarpeellista ja suuri suosituksemme, jossain kohtaa älylliset haasteet saattavat olla paikallaan. Onnistumisen kokemukset muustakin kuin työhön liittyvästä tekemisestä tuovat yllättävän suurta iloa. 

#8 Opi uutta nettikursseilla aiheesta kuin aiheesta

Rakettitieteilijöiden kestosuosikeissa Udemyssa ja Courserassa on erilaisia itsenäisesti opiskeltavia kursseja ohjelmistokehityksestä valokuvaukseen ja kaikkea siltä väliltä. Suosittelemme aloittamaan Udemysta!

Luurit korville ja menoksi

Onko mitään rentouttavampaa, kuin lähteä kävelylle pellon laitaan tai viettää sadepäivää  koukuttavien podcastien ääreen? Ehkä on, mutta kyseinen aktiviteetti on kyllä monen  rakettitieteilijän mieleen. Tämän poppoon makupaletista löytyy suosituksia moneen eri makuun. 

#9 Menneisyyden muistelua 

Historian havinasta inspiroituneille Mike Duncanin podcast Revolutions tarjoaa viikottain katsauksia menneen maailman suuriin poliittisiin läpimurtoihin.

#10 Audiodraama mysteerien ystäville

Jännitystä janoaville suosittelemme fiktiivistä audiodraamaa Passenger List, joka yhdistää mysteerin, draaman ja salaliittoteoriat. Idea on tämä: lentokone katoaa keskellä Atlantin valtamerta – mitä oikein tapahtui? 

#11 Syvenny filosofian historiaan 

Filosofian historian nälkään suosituksemme on History of Philosophy Without Any Gaps -podcast. Tarjolla on kattava valikoima pitkiäkin jaksoja, ja tiettyihin aikakausiin syventyminen onnistuu helposti.

#12 Pysähdy ihmisyyden äärelle Lex Fridmanin johdolla

Lex Fridman käsittelee podcastissaan kevyitä aiheita, kuten älykkyyden luonnetta, tietoisuutta, rakkautta, tiedettä, teknologiaa, historiaa ja filosofiaa. Podcastin kuuntelijat nauttivat syväluotaavista keskusteluista ja haastavienkin aiheiden käsittelystä. Aiheita ruoditaan vaihtuvien vieraiden, kuten Mark Zuckerbergin kanssa.  

Rentouttavaa käsillä tekemistä 

Tietokoneen näppäimistön nakuttamisen sijaan lomalla on oivallinen aika toisenlaisen sorminäppäryyden opetteluun. Käsillä tekeminen lievittää stressiä, parantaa keskittymiskykyä ja rauhoittaa vilkasta mieltä. 

#13 Aloita puutarhanhoito – kirjasuositus aloittelijoille!

Puutarhan parhaaksi on suositus sinulle, joka haluat kokeilla, miltä tuntuu työntää kädet saveen – tai multaan. Emoaluksessa kiertävien huhujen mukaan tämä on erinomainen opas aloitteleville viherpeukaloille.

#14 Vieläkö soitat banjoa?

Haluaisitko oppia soittamaan kellarissa pölyttynyttä ukulelea tai loistaa  kesäillan karaokestarana? Suhteellisen edullisesti pääset alkuun Yousicianilla, joka on pelillistänyt uusien instrumenttien opettelun.

Rakettiekstra: puuhasteltavaa lapsille  

#15 ASCII-taulukon opettelu ulkoa

Kärttävätkö rakettitieteilijöiden alut tekemistä ja valittavat jo toista tuntia tylsyyttään? Laita heidät opettelemaan ulkoa ASCII-taulukko. Täältä löydät ohjeet siihen, miten onnistua. 

Tuntisitko itsesi kotoisaksi porukassa, joka keksii tällaista lomapuuhaa? Lue lisää rakettitieteilijyydestä!

Lue myös:

Rakettitieteilijöiden 22 erilaista harrastusta

Työn merkityksellisyys – mitä väliä, kun olen niin masseissa?

Oman onnensa seppä ja muita myyttejä konsulteista