Työn merkityksellisyys – mitä väliä, kun olen niin masseissa?
Onko IT-konsulttina mahdollista löytää merkityksellisyyttä työssä vai riittääkö pelkkä rahassa kieriskely? Raketin ohjelmistokehittäjien Viktoriia Kuznietsovan, Joonas Muhosen ja Andrey Starodubtsevin mukaan molemmilla todellakin on väliä, mutta ilman merkityksellistä työtä eurot tilillä eivät kauaa lämmittäisi.
Työn merkityksellisyys – tuo kahden sanan kaunis rimpsu, jota nykypäivän työelämäpuheessa toitotetaan joka tuutissa. IT-konsultin vaativassa asiantuntijatyössä merkityksellisyydellä kuitenkin on todella, no, merkitystä.
Onnistumiset ja uudet opit softakehityksessä – fiksuja, tyylikkäitä ja taloudellisia ratkaisuja
Jotta työstä voi saada merkityksellisyyttä, täytyy sen tarjota riittävästi haastetta tekijälleen.
“Merkityksellisyyttä lisää se, kun onnistuu tekemään omasta mielestään hienoja, teknisesti tyylikkäitä ja järkeviä ratkaisuja, jotka ovat vielä asiakkaalle kustannustehokkaita”, pohtii full stack -kehittäjä Joonas Muhonen, rakettitieteilijä #6, jolla on kohta mittarissa 10 vuotta rakettitieteilijyyttä.
Teknisesti tyylikkäiden ratkaisujen kehittämisessä myös konkarikonsultin opit kasvavat kohisten. Raketin laatuajattelu ja korkea vaatimustaso varmistavat sen, että toimeksiantojen tarjoilupöydällä on herkullisia haasteita ja uuden oppimisen paikkoja.
“Raketin konsulttina erityistä on se, miten haluamme tarjota aidosti laadukkaampia ja parempia ratkaisuja asiakkaille – ei ainoastaan toimittaa sitä, mitä asiakas on tilannut”, full stack -kehittäjä Viktoriia Kuznietsova, rakettitieteilijä #54, pohtii ja jatkaa: “Tällöin haastan itseänikin enemmän ja huomaan herkemmin tilaisuuksia kehittyä ohjelmoijana.”
Haasteiden ei tarvitse aina olla valtavan suuria, jotta niiden ratkominen tuntuisi merkitykselliseltä. Rakettitieteilijä #60 eli sulautettujen järjestelmien kehittäjä Andrey Starodubtsev korostaa, miten arkeen saa merkityksellisyyttä ja mielekkyyttä pienemmistäkin yksityiskohdista.
“Tällaiset hommat ovat esimerkiksi niitä, joissa huomaan jonkin laitteen jo toimivan, mutta tiedän, että siitä saisi pienellä vaivalla paljon tehokkaamman. Se, että saa vapauksia tehdä kokonaisuudessaan parempia ratkaisuja, on merkityksellistä”, hän kertoo.
Laatuun keskittyminen hyödyttää sekä senioritason ohjelmistokehittäjää että asiakasta: osaaminen kehittyy ja asiakas saa toimivia ratkaisuja, jotka tekevät sen mitä pitää. Ja vähän päälle.
Merkityksellisyyttä tuotekehityksen eri vaiheista
Kuten vanha Raketin sanontakin kuuluu, loppukäyttäjä on aina oikeassa – jos he eivät osaa käyttää tuotetta tai he eivät koe sen tuottavan rahoilleen vastinetta, he eivät käytä sitä. Rakettitieteilijöiden duunin merkityksellisyyttä lisääkin työn tarkoituksellisuus eli se, mihin kehitettyjä tuotteita lopulta käytetään.
Viktoriia työstää tällä hetkellä työkaluja asiakaspalvelun tueksi, ja Andrey kehittää ohjelmistoa lääkinnällisiin laitteisiin osana tuotekehitystiimiä. Heidän kehittämillään tuotteilla siis autetaan ihmisiä suoriutumaan ja voimaan paremmin.
“Tapaan työssäni kehittämäni tuotteen loppukäyttäjiä ja näen, miten oma kädenjälki vaikuttaa heidän arkeensa. Näen konkreettisesti, miten pystyn vähentämään manuaalista työtä ja virheiden määrä”, Viktoriia kertoo.
Andrey puolestaan löytää merkityksellisyyttä tuotekehityksen eri vaiheista: “Kun on mukana eri vaiheissa, pääsee syvemmälle myös itse tekemisen merkitykseen. Nyt tekemälläni työllä autetaan ihmisiä, joten onhan se hienoa.”
Omien arvojen mukaiset ja pitkäaikaiset keikat
“Raketissa saan vaikuttaa siihen, millaisia keikkoja tulee eteen”, Joonas kertoo ja jatkaa: “Jos kokisin, että ehdotetun asiakkuuden arvot eivät ole linjassa omieni kanssa, ei minua sinne pakoteta.”
Konsultin omien arvojen ja ammatillisten mielenkiintojen linjautuminen asiakkaan toimeksiannon kanssa on iso osa työn merkityksellisyyttä.
Tätä varmistetaan Raketille tyypillisissä, pidempiaikaisissa, tuotekehitykseen liittyvissä projekteissa.
Joonas on esimerkiksi ollut nykyisellä asiakkaallaan jo vuodesta 2016: “Olen löytänyt asiakkaalta hyvän tiimin, jossa viihdyn. Jos haluaisin vaihtelua työhöni, voisin vaihtaa toiseen asiakkuuteen ilman, että pitäisi vaihtaa pois Raketilta ja aloittaa alusta.”
Toisaalta arvojen linjaaminen voi tarkoittaa sitä, että työn toteutus ja järjestely tukevat omia ammatillisia kunnianhimoja.
Andrey kuvailee työn IT-konsulttina tarjoavan parhaat palat projektikehityksen ja tuotekehityksen maailmoista: “Olen päässyt viimeisen vuoden sisällä syvälle nykyisen asiakkaan maailmaan, mikä on innostavaa. Samalla tiedän, että jos haluan vaihtelua tai uutta haastetta, voin vain avata suuni ja Raketin myynti auttaa uuden toimeksiannon etsimisessä.”
Vapaus järjestää työ elämään sopivaksi palaksi
“Lopulta kaikki palaa siihen, että tasapaino työn ja muun elämän järjestelyjen välillä täytyy olla kunnossa, jotta työ tuntuu mielekkäältä ja siitä voi löytää merkityksellisyyttä”, pohtii Joonas.
Työn rinnalla on toki muitakin merkityksellisiä asioita, kuten perhe ja rakkaat harrastukset. Ja näille halutaan varata aikaa.
“Olen saanut erityisen hyvää tukea esimerkiksi työajan jouston suhteen niihin hetkiin elämässä, kun on ollut haasteita järjestää työ- ja perhe-elämää”, Viktoriia kertoo. “Nämä asiat ovat niitä, jotka tukevat kokonaisvaltaisesti hyvinvointia konsultoinnin arjessa.”
Tähän liittyy myös Raketin palkkamalli, joka mahdollistaa sen, että konsultti voi itse vaikuttaa siihen, paljonko rahaa kilahtaa tilille kuukausittain. “Palkkamalli luo mahdollisuuden joustoihin. Voin sopia asiakkaan kanssa esimerkiksi vapaista tai työn kevennyksestä, jos muu elämän osa-alue vaatii erityistä keskittymistä”, Joonas kertoo.
Kelpo korvaus tehdystä työstä on siis ehdottoman tärkeää. Kokonaiskuvassa IT-konsulttina merkityksellisyys koostuu kuitenkin siitä tavallisesta arjesta, jonka voi järjestää itselleen parhaaksi katsomallaan tavalla, arvoistaan tinkimättä.
“Rakettitiede on ennen kaikkea hyvin mahdollistava työnantaja”, Joonas summaa lopuksi.
Mielessä merkitykselliset hommat, fiksut kollegat ja kunnon korvaus? Lue lisää täältä ja astu Rakettiin!
Lue myös:
Miten osaamispankkia kartutetaan konsulttifirmassa?