Rakettitiede tukee Suuntoa ydinliiketoiminnan äärellä

 
 
 

Kuuntele blogi tästä:

Suunto ja Rakettitiede ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 2015. Pitkän kumppanuuden ytimessä on luottamus Rakettitieteen kykyyn ratkaista haastavia tehtäviä tehokkaasti ja laadukkaasti. Suoran puheen ansiosta luottamus kestää kuin seikkailijan kello ääriolosuhteita. 

Laadukkaita ja tarkkoja urheilukelloja, sukellustietokoneita ja kompasseja valmistava Suunto haluaa olla tuotteillaan asiakkaidensa luotettava seikkailukumppani elämän ainutlaatuisissa hetkissä.

Rakettitieteen ohjelmoijia on ollut vuosien varrella mukana eri tehtävissä luomassa entistä parempia käyttökokemuksia, yhdestä kuuteen konsulttia kerrallaan. Viimeisimpänä kehittäjiä on ollut mukana tekemässä Suunto Vertical -kelloa, jossa on muun muassa markkinoiden paras akunkesto ja offline-kartat. 

Petri Lehtovirran resepti parhaille ratkaisuille on simppeli: kovat osaajat, molemminpuolinen luottamus ja läpinäkyvä viestintä. “Usein projektissa pitää painaa kaasua äkkiä. Rakettitieteen kaverit tulevat, heille annetaan pensseli ja maalipurkki, ja sitten ruvetaan hommiin”, Lehtovirta sanoo. 

“Rakettitieteellä on tosi kovat osaajat, ja välillämme on molemminpuolinen luottamus. Viestimme läpinäkyvästi ja etsimme parhaat ratkaisut yhdessä”, Petri Lehtovirta, Suunnon VP of Product, kuvaa yhteistyötä.

Suunnon Principal Software Development Engineer Mikko Hiltunen on samaa mieltä:
“Olemme olleet alusta asti tyytyväisiä yhteistyöhön. Rakettitieteen kehittäjien pitkät Suunto-uratkin sen kertovat. Olemme aina saaneet mitä olemme tilanneet ja vähän enemmänkin.”  

Hyvillä näkemyksillä ja laadukkaalla työllä säästetään aikaa

Hiltusen mukaan Suunnon core-bisnestä on saada softa ja rauta leikkimään tehokkaasti yhdessä. Juuri siinä hänen mukaansa Rakettitieteen kehittäjät ovat todella taitavia. 

Petri Lehtovirta on tyytyväinen siihen, että Rakettitieteen kanssa voi käydä rehellistä keskustelua sekä tämänhetkisistä että tulevista osaajatarpeista. Tällöin myös ohjelmoijat tietävät, mitä tulevat tekemään. Lehtovirta arvostaa Rakettitieteen myyntivaiheen osaamista, pysyvyyttä yhteyshenkilöissä ja pitkää yhteistyötä. 

“Rakettitiede tuntee bisneksemme ja tietää tarkkaan, millaisen osaamisprofiilin kaveri meille milloinkin toimii. Auttaa pirusti, kun saa oikeanlaisen, kovatasoisen tekijän. Rakettitiede ei myy vain kasvunsa vuoksi jotain, jos heillä ei ole tarjota sitä, mitä tarvitsemme”, Lehtovirta sanoo ja kehuu, että Rakettitiede on osannut ja malttanut keskittyä ydinliiketoimintaansa: äärimmäisen taitaviin kehittäjiin.

Mikko Hiltunen on ollut ensimetreistä lähtien tyytyväinen yhteistyöhön: “Olemme aina saaneet, mitä olemme tilanneet ja vähän enemmänkin. Rakettitieteen kehittäjät ovat tosi hyviä softan ja raudan yhteensovittamisessa.”

“He ovat helppoja meille: ei tarvitse narun päässä taluttaa ja heiltä tulee paljon ideoita ja arvokkaita näkemyksiä, miten asiat kannattaisi tehdä”, Mikko Hiltunen sanoo. 

Petri Lehtovirta on samaa mieltä:

“Ei tarvi syynätä tunteja tai edes tietää, missä ne veijarit istuvat. He tekevät hommansa omalla ammattitaidollaan.”

Konsulttien avulla voi painaa kaasua

Teknologia-alalla uusien ja juuri oikeanlaisten tekijöiden rekrytointi ei ole välttämättä nopeaa saati helppoa. Usein tekijää tarvitaan viemään homma maaliin kertaluonteisesti. 

“Yhteistyössämme Rakettitieteen kanssa on helppo sopia, että kyseessä on vaikkapa kuuden kuukauden stintti, no hard feelings. Usein projektissa pitää painaa kaasua äkkiä. Rakettitieteen kaverit tulevat, heille annetaan pensseli ja maalipurkki, ja sitten ruvetaan hommiin”, Lehtovirta sanoo. 

Lehtovirta saa homman kuulostamaan helpolta. Hypätäänpä ohjelmoijan vinkkeliin: miltä aloittaminen Suunnon hommissa tuntui?

Rakettitieteen kehittäjä, elektroniikan ja sulautetun softan sekatyömies Petri Harri nauraa, että aloitettuaan Suunnolla hän sai keräillä hetken leukaansa lattialta. 

“Tiesin jo ennalta, etteivät Suunnon tuotteet ole mitään yksinkertaisia, ja silti yllätyin, miten iso biosysteemi on pienen ja pippurisen tuotteen takana. Ihmettelin, että ai näinkin voi asiat tehdä”, Harri sanoo. 

Rakettitieteen kehittäjä Petri Harri kutsuu itseään elektroniikan ja sulautetun softan sekatyömieheksi. Hän onkin tehnyt Suunnon tuotekehitystiimissä monenmoista: “Olen tehnyt töitä muun muassa sykeanturin kanssa, ja koodinväännön lisäksi on ollut myös juotin kuumana, on päässyt vaikuttamaan elektroniikkaan eivätkä esimerkiksi tuotannon testausvaateet ole jääneet huomiotta.”

“Olen tehnyt töitä muun muassa sykeanturin kanssa, ja koodinväännön lisäksi on ollut myös juotin kuumana, on päässyt vaikuttamaan elektroniikkaan eivätkä esimerkiksi tuotannon testausvaateet ole jääneet huomiotta”, Harri kertoo.

Hän kehuu, että Suunto saa todella paljon aikaan hämmästyttävän pienellä porukalla.

“On kiva olla osa Suunnon tiimiä ja tuntea, että omia ideoita ja mielipiteitä arvostetaan. Työ on antanut mahdollisuuden laajentaa osaamistani”, sanoo Harri.

Koodaaja voi taipua ymmärtämään sukeltamista ja hepreaa

Urheilukellojen lisäksi Rakettitieteen kehittäjät ovat päässeet sukeltamaan muillekin Suunnon erikoisaloille, kirjaimellisesti. 

Sulautettujen järjestelmien osaaja Lauri Alanko on tehnyt Suunnolla monen sorttisia töitä sukelluslaitteiden parissa, esimerkiksi kehittämällä käyttöliittymiä, fasilitoimalla mobiilisovellusten koodaamista ja tukemalla laitesuunnittelijoiden ja kokoonpanijoiden työtä – koodaamisosaaminen on siis läikkynyt onnistuneesti raudan puolelle. Alanko on työnsä tueksi kokeillut sukeltamista ja nähnyt tuotteiden toimivuuden käytännössä veden alla. 

Sulautettujen järjestelmien kehittäjä Lauri Alanko on tehnyt Suunnolla erilaisia töitä sukelluslaitteiden parissa, esimerkiksi kehittämällä käyttöliittymiä, fasilitoimalla mobiilisovellusten koodaamista ja tukemalla laitesuunnittelijoiden ja kokoonpanijoiden työtä – koodaamisosaaminen on siis läikkynyt onnistuneesti raudan puolelle.

”Lähes läkähdyttävä olo siitä kaikesta, miten paljon kiinnostavia ja siistejä juttuja olen päässyt tekemään. Työ on ollut valaisevaa ja olen oppinut paljon: aiemmin softa on ollut pääasiallinen tuote, jota teen, nyt se on osa kokonaisuutta”, Alanko sanoo. 

Sukelluslaitteissa turvallisuus, käyttökokemus ja kustomointimahdollisuudet ovat erityisen tärkeitä asiakkaille. 

”Työni on usein perustusten valamista. Se ei sinällään herätä suuria tunteita, mutta  on tärkeää. On tyydyttävää nähdä käyttökokemuksen parantuvan. Yksittäisenä esimerkkinä onnistumisesta vaikkapa se, kun sukelluskellon syvyysmittari saatiin pysymään sulavasti ajan tasalla äkillisissäkin liikkeissä.”

Kielitiedettä opiskellut ja kirjoitusjärjestelmistä kiinnostunut Alanko on myös nauttinut muun muassa haasteista eri kielten kanssa, esimerkiksi kirjoitussuunnan vaihtumisesta keskellä hepreankielistä tekstiä.

Parviälyn ja kommunikoinnin voimin laadukkaampaan tulokseen

Petri Lehtovirta sanoo, että ohjelmoijan pitää osata toimia osana tiimiä.

“Ei yksin kairaamalla pärjää: kehittäjä ei siis voi tehdä eksoottisia ratkaisuja, vaan muiden pitää ymmärtää niitä. Meillä työskentelevät Rakettitieteen kaverit voivat hyödyntää tarvittaessa myös Rakettitieteen muita tekijöitä. Parviäly Slackin päässä auttaa.” 

Hyvän viestinnän ja tiimityön kannalla ovat myös Harri ja Alanko. 

“Vaikka ohjeet ovat kuinka hyvät, aina tulee jotain kysyttävää ja keskusteltavaa. Viestintä tiimin ja kumppaneiden kanssa on olennainen osa työtä”, Petri Harri sanoo. 

Lehtovirta arvostaa hyvää viestintää myös koko yhteistyössä: 

“Välillä on mennyt yhteistyössä paremmin ja kiihdytetty, välillä huonommin. Kivuliaissa hetkissä soitetaan ja jutellaan suoraan. Tarinoiden keksiminen ei ole reilua eikä oikein.”  

Yhteistyö on opettanut Lehtovirralle, että pitkäjänteisyys ja rehellisyys kannattaa – jo myyntivaiheessa. Ostajan pitää tietää, mitä hän tarvitsee. 

Silloin voi myyjäkin onnistua.

Petri Lehtovirta ja Rakettitieteen toimitusjohtaja Juha Huttunen keskustelevat myynnistä myös Futucast-podcastissa, kuuntele jakso tästä.

Ota yhteyttä – meiltä järjestyy tarpeellinen osaaminen, olitpa vailla yhtä kehittäjää tai koko joukkuetta!