SYNTI #1: Resurssi on resurssi
Uskomus: Resursseja ei tarvitse ajatella ihmisinä, vaan heidät voi helposti pisteyttää ja valita CV:n perusteella.
Totuus: Naiivi työssäolovuosien mittaaminen ja CV:iden vertailu saa ammattitekijän ja ammatti-ihmettelijän näyttämään samalta.
SYNTI #2: Enemmän koodia!
Uskomus: Mitä nopeammin uutta koodia kirjoitetaan, sitä aikaisemmin projekti valmistuu.
Totuus: Määrä ei korvaa laatua – ajattelemalla ensin ja koodaamalla vasta sitten päästään rivakammalla sykkeellä maaliin. Sinkoilulla ja välttävän työn korjailulla päästään nopeasti iltauutisiin.
SYNTI #3: Konsultti kallis, oma työntekijä halpa
Uskomus: Oma työntekijä on aina parempi valinta kuin konsultti, koska oma työntekijä on halvempi.
Totuus: Loistava tekijä on aina paras valinta. Arvokas mutta loistava konsultti on parempi valinta kuin aikaansaamaton oma työntekijä: tehoton ja halpa tulee ajan mittaan kalliiksi.
SYNTI #4: No kun halvalla sai
Uskomus: Osaan kuvata haluamani kahdella PowerPoint-kelmulla, joten toimittaja osaa määritellä hinnan.
Totuus: Tarkan speksin tekeminen ei suurimmassa osassa projekteja ole fiksua – on parempi tehdä nopeita iteraatioita kuin ylettömästi arvauksia.
SYNTI #5: Kaikki muu paitsi välitön bisneshyöty on turhaa
Uskomus: Vain välittömällä bisneshyödyllä on väliä.
Totuus: Myös koodikannan laadulla on väliä! Mitä pahemmin koodikanta mätänee, sitä hankalampi on tehdä mitään liiketoiminnalle hyödyllisiä muutoksia. Jos softaan kertyy liikaa teknistä velkaa, joudutaan tilapäisiin korjailuihin kaatamaan yhä enemmän rahaa. Tällöin bisneksenkin kehitys vääjäämättä hidastuu.
SYNTI #6: Vanhassa vara parempi
Uskomus: Jos tiettyä tekniikkaa on käytetty jo silloin, kun lerput ja matriisitulostimet olivat muotia, on se pätevä edelleenkin. Ja jos vanhasta järjestelmästä säilytetään mahdollisimman paljon, uusi valmistuu nopeammin!
Totuus: Älä valitse valmiiksi kuollutta tekniikkaa. Lisäksi mieti ennen uuden hankkeen aloittamista pitkään, miksi edellisestä tuli tunkio, ja korjaa näistä syistä ainakin yksi uudessa projektissa.
SYNTI #7: Aliarvioi loppukäyttäjät
Uskomus: Minä olen tuotteeni erikoisasiantuntija, yleisnero ja spesialisti, mitä muut muka tietävät?
Totuus: Jos (ja kun) teet softaa loppukäyttäjille, ajattele loppukäyttäjiä. Vaikka palvelumuotoilu-sana saattaa nostattaa vatsahappoja korkealle itse kullakin, roikkuvat termin takana menestyksen avaimet.
Kun sudenkuopissa kompuroimiseen ei ole aikaa, valitse projektiisi kehittäjät, jotka saavat homman toimimaan kerralla kunnolla, aikataulussa ja budejtissa!
Ota heti yhteys Raketin komentokeskukseen!
Ota yhteyttä!
Timo Jaakola
rakettikauppias
+358 50 5400 230
timo@rakettitiede.com
Marietta Johansson
rakettikauppias
+358 40 520 3100
marietta@rakettitiede.com