Sinustako Rakettitieteen konsultti?
Vaihto konsultoinnin pariin Rakettitieteelle voi olla urasi seuraava paras päätös – mutta mistä sen tietää? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä, joiden kautta voit hahmottaa, sopisiko kuupuku sinulle. Kokemuksia Rakettiin astumisesta jakavat pitkän uran eri konsulttitaloissa tehnyt rakettitieteilijä Juha Löflund ja inhouse-roolista konsultiksi vaihtanut Aleksi Hankalahti.
Vuonna 2022 embedded-kehittäjä Juha Löflund, nykyisin rakettitieteilijä #69, tuumaili uravaihdosta – lähinnä vaihtelun vuoksi. Takana oli komea ura eri konsulttitaloissa, joissa hän oli ollut mukana vaihtelevissa haastavissa sulatetun ohjelmistokehittämisen tehtävissä. “Konsultointi on tuntunut aina itselleni luontevalta, vaikka ajauduin näihin hommiin hieman vahingossa”, Juha kertoo.
Juha oli katsellut Rakettitiedettä sillä silmällä jo tovin, kun yhteydenotto rakettivärvääjältä kilahti postilaatikkoon. “Olin ajatellut, että kerään vielä kokemusta muutaman vuoden. Kun viesti tuli, siinä kohtaa ei tarvinnut paljon miettiä, lähdenkö keskustelemaan mahdollisesta vaihdosta Rakettiin”, hän sanoo hymyillen.
Aleksi Hankalahti, rakettitieteilijä #48, oli puolestaan ollut pitkään yhden firman leivissä. “Halusin vaihtaa inhouse-roolista konsultointiin, koska kaipasin uuden oppimista ja vaihtelua työhön”, hän kertoo. Embedded-kehittäjänä ansioitunut Aleksi kertoo löytäneensä itsensä jumissa pisteestä, jossa hän huomasi olevansa yrityksen kokenein koodari. “Sokeuduin sille, mikä oma osaamiseni taso todellisuudessa oli”, hän toteaa.
Kuulostaako tutulta? Lue tarkemmin näiden kahden rakettikonsultin kokemuksista ja kysy itseltäsi seuraavat kysymykset ja arvioi, voisiko rakettitieteilijän kuupuku sopia myös sinulle.
#1 Olenko valmis työskentelemään eri asiakkailla?
Konsultointiin kuuluu se, että toimeksiannot vaihtuvat. Välillä ne vaihtuvat muutaman kuunkierron välein, välillä keikkojen pituutta mitataan vuodenkiertojen mukaan. Rakettitieteilijöille pyritään tarjoamaan pidempiä toimeksiantoja (keskiarvo n. kaksi vuotta), jotta konsultti kotiutuu tiimiin ja kehityshommiin pääsee syvällisesti kiinni. Esimerkiksi Aleksilla on kolmen vuoden aikana ollut kolme asiakasta, joista pisin on ollut kaksi vuotta ja lyhyin muutaman kuukauden.
“Mielestäni tämä on konsulttihommien suola. Pääsen työskentelemään useampien ja erilaisten ongelmien, asiakkaiden, tiimien ja domainien kanssa ilman, että joudun vaihtamaan työpaikkaa”, Aleksi kertoo.
#2 Olenko utelias ja kiinnostunut omaksumaan uusia kokonaisuuksia nopeasti?
Kun Raketin konsultti astelee uudelle asiakkaalle, usein odotetaan, että homma otetaan nopeasti haltuun. Rakettitieteilijät tunnetaan ammattimaisesta, kokeneesta otteesta, jossa tarjotaan vain parasta vaativiin tarpeisiin. Se voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että määritellyn tehtävän lisäksi rakettitieteilijä tarjoaa konsultoivaa näkemystään asiakkaan kokonaiskuvaan nähden.
Hyvä konsultti on siis kiinnostunut siitä, miksi asioita tapahtuu ja miten olemassaolevia asioita voisi tehdä vieläkin paremmin. Tai kuten Juha sanoo: “Konsultti ei ole seinäruusu, vaan aktiivinen tekijä. Täytyy uskaltaa tarttua uusiin juttuihin rohkeasti ja olla valmis haastamaan itseään.”
“Konsultti ei ole seinäruusu, vaan aktiivinen tekijä.” – Juha Löflund
#3 Miten valmis olen käymään myös vaikeita ja haastavia keskusteluja?
Asiakkaat palkkaavat kokeneita ohjelmistokehittämisen konsultteja tuomaan uusia näkemyksiä, haastamaan ja kyseenalaistamaan olemassa olevia asioita. Esimerksi asiakkaamme Vaisalan Stefan Brünig toteaa konsulttien tuovan ohjelmistokehittämiseen lisätehoja, kun tavoitteena on esimerkiksi skaalata ohjelmistoja seuraavalle tasolle.
“Mielestäni on tärkeää, että tekemisessä on mukana ulkoisia konsultteja. He tuovat arvokasta ja spesifiä osaamista, jotta pääsemme eteenpäin kehitystyössä, mutta samalla myös rikastavat muiden tiimiläisten osaamista vertikaalisesti”, Stefan kertoo.
Konsultita se vaatii kanttia nostaa vaikeatkin aiheet pöydälle ja kertoa, jos ollaan menossa väärään suuntaan – sekä asiakkaalla että Rakettitieteellä sisäisesti. “Raketin kulttuuri perustuu läpinäkyvyyteen ja rehellisyyteen: jos jokin asia hiertää, se otetaan reilusti puheeksi”, toteaa Raketin toimitusjohtaja Juha Huttunen.
#4 Olenko valmis oppimaan ja opiskelemaan uutta, jotta ammatillinen osaamiseni pysyy kilpailukykyisenä?
Konsultoinnin parasta antia on monen rakettitieteilijän mielestä mahdollisuus pureutua mielenkiintoisiin teknisiin haasteisiin. “Kaiken kaikkiaan konsulttina olemisessa parasta on se, että voin vaihtaa toimeksiantoa ja asiakasta ilman, että vaihdan työpaikkaa. Raketti tukee siinä, että hommat ovat aina mielekkäitä”, Löflundin Juha toteaa.
Tämä oli myös syy sille, miksi Aleksi päätti vaihtaa inhouse-roolista konsultoinnin pariin. “Lähdin hakemaan sitä, että saan uusia haasteita ja pääsen työskentelemään erilaisten asiakkaiden kanssa – ja sitä sain”, hän sanoo.
“Lähdin hakemaan sitä, että saan uusia haasteita ja pääsen työskentelemään erilaisten asiakkaiden kanssa – ja sitä sain.” – Aleksi Hankalahti
Yllätyksenä konsultointiin vaihtaessa tuli kuitenkin osaamisen kehittämisen ja kouluttamisen haaste. “Kouluttautuminen ja sen ohjailu on konsulttina vaikeaa, kun työtunnit ovat asiakkaalta laskutettavaa työtä. Tämä ei kuitenkaan ole mitenkään rakettitiedespesifiä, vaan tunnistettu haaste konsultoinnissa muutenkin”, hän pohtii.
Toisaalta osaaminen kehittyy huimasti juuri asiakastoimeksiantojen kautta. “Sitä oppii uutta asiakkaalla, kun on tarpeeksi mielenkiintoisia ja haastavia tehtäviä. Olen päässyt tekemään töitä ihan äärimmäisen mielenkiintoisten asiakkaiden kanssa. Esimerkiksi nyt teen töitä satelliittien softan parissa”, Aleksi kertoo.
Konsultin täytyy pitää huolta osaamisestaan eri tavalla kuin inhouse-roolissa, sillä se vaikuttaa suoraan konsultin myytävyyteen. “Pidän osaamisestani huolta niin, että kehitän sitä, mitä osaan. Yritän pelottomasti lähteä töiden kautta oppimaan uutta – sillä pärjää hyvin”, Juha sanoo.
Lue lisää siitä, miten osaamispankkia kartutetaan konsulttifirmassa!
#5 Sopiiko Rakettitieteen palkkamalli minulle, ja olenko valmis ottamaan riskiä toimeentulossa?
Juha kiinnostui erityisesti Raketin palkkamallista, jossa tekijä saa reilun korvauksen tehdystä työstä. “Se sopii minulle oikein hyvin. Olen itse vastuussa osaamisestani ja saan sen mukaisen korvauksen”, Juha sanoo.
Palkkamalli sopiikin parhaiten heille, jotka luottavat osaamiseensa ja haluavat pitää sen ajan tasalla eli helposti myytävänä.
Rakettitieteen klassisessa palkkamallissa kehittäjälle maksettava bruttopalkka on 50 % asiakaslaskutuksesta (meillä on toinenkin vaihtoehto, lue lisää täältä). 50/50-malli on motivoiva ja reilu. Samalla konsultti ottaa sen riskin kannettavakseen, että ilman toimeksiantoa kutsuu hengähdys penkillä penkkipalkalla. Konsulttien myyntiaste on esimerkiksi tänä vuonna (2024) ollut 95 %, joten kuupuvun pääsee usein vetämään ylleen uutta toimeksiantoa varten hyvinkin nopeasti.
“Uskomme siihen, että työstä kuuluu reilu korvaus tekijälle. Rakettia rakennetaan yhdessä, joten miksi emme maksaisi siitä tasapuolisesti?” toteaa toimarimme Juha Huttunen.
Tällainen malli oli myös Löflundin Juhan konsulttiuralla ensimmäinen laatuaan, mutta sitäkin mieluisampi. “Palkkaneuvotteluista ei tarvitse stressata, sillä se on aina markkinahintainen”, hän sanoo. Tätä edesauttaa se, esimerkiksi tuntihintamme ovat avointa tietoa, joten niitä ei tarvitse arvailla tai kuiskutella aluksen käytävillä!
#6 Kuinka paljon kaipaan tiivistä työyhteisöä tai tukea arjessani työnantajaltani?
Raketin konsulteista suurin osa työskentelee asiakkaan tiloissa ja on sujahtanut osaksi asiakkaiden arkea. “Vaikeinta konsultoinnissa on ajoittainen ulkopuolisuuden tunne. Samaan aikaan on osa asiakkaan tiimiä ja Rakettitiedettä, mutta tasapainottelee näiden välillä”, pohtii Aleksi.
Tuen saaminen vaatii konsultilta reipasta ja vastavuoroista toimintaa. “Jos jokin mietittyttää, niin apua saa varmasti heti. Emme ole kuitenkaan jatkuvasti läsnä jokaisen konsultin arjessa, joten vastuuta tästä siirtyy myös konsultille”, toimari Juha sanoo. Emoalus hoitaa kyllä tärkeimmät työnantajan velvollisuudet ja järjestää lähes kuukausittain yhteisiä tapahtumia.
Pulmaan on myös kehitetty ratkaisu: talkkari. Talkkari on rakettitieteilijälle nimetty tyyppi, jota voi nykiä kuupuvusta, jos kaipaa olkapäätä, juttuseuraa tai vaikka sparrailukaveria ykkösiä ja nollia ratkoessa. “Talkkaria voi ajatella meidän sanana esihenkilölle. Raketin porukka on hajautunut, mutta se ei poista avun- tai sparrailun tarvetta”, toimari Juha toteaa.
Entä millainen on rakettitieteilijöiden työyhteisö? Lämmin. Rehti. Sopivan nörttimäinen. Voisi sanoa, että Rakettitiede on aikuisten työpaikka, jossa ei ole pingpong-turnauksia tai pomppulinnoja, mutta uusi kotoisa toimisto Helsingin keskustassa löytyy. Oleelliset asiat ovat kohdillaan ja juttuseuraa ja samankaltaisia työkavereita löytyy varmasti.
“Rakettitieteellä viihtyy henkilö, joka pystyy – ja haluaa – astua oman mukavuusalueensa ulkopuolelle ilman hirvittävää tuskanhikeä”, tiivistää Juha Löflund.
Kuulostaako siltä, että viihtyisit? Tutki seuraavaksi, millaisia kiinnostavia hommia meillä on tarjota.
Lue myös:
Rakettitieteen arvot – no bullshit ja viisi muuta teesiä