Rakettiwebinaarit 2024
Rakettiwebinaareissa tarjoillaan asiaa softantekemisestä. Tässä kooste ja linkit tallenteisiin Rakettiwebinaareista vuodelta 2024.
Mitä jos ei vain tehtäis bugeja?
Ensivaikutelma tehdään vain kerran – ja käyttäjäkokemus voi jäädä viimeiseksi, jos softa ei toimi.
Testimaten Klaus Lakkalan mukaan tilanne on nykyään onneksi sellainen, että ohjelmistotestaamisen kriittisyys osana laadukasta kehitystä ymmärretään varsin hyvin: “Kyllä loppuasiakas viimeistään testaa – ja jos siinä vaiheessa bugeja löytyy, voi siitä tulla mainehaittoja ja muita ongelmia.”
“Testaus on tehokkainta, kun testaaja on mukana heti kehityksen alusta lähtien. Avoin yhteistyö on se juttu testaajan ja kehittäjän välillä.” – Klaus Lakkala, Testimate
Entä tuleeko tekoäly ja vie testaajien duunit? 🫨
Klausin kanta on selvä: “Tekoäly ei vielä testaa meidän puolestamme, mutta voi auttaa joissakin yksittäisissä ongelmissa – vähän kuin kaverille kilauttamalla.”
Jos esimerkiksi testiautomaatio kiinnostaa (ja miksei kiinnostaisi), tallenteen voit katsoa täältä: Rakettiwebinaari | Ohjelmistotestaus ja sen tulevaisuus
Tietoturva on yrityksesi kasvun mahdollistaja – ei jarru
Tietoturva on kriittinen osa laadukasta ohjelmistokehitystä. LAV Securityn tietoturvakonsultti Lea Viljanen muistuttaa, että pienetkin askeleet vievät kohti parempaa tietoturvaa
Lea Viljanen jakoi Rakettiwebinaarissa kolme tiivistettyä vinkkiä, joista kannattaa lähteä liikkeelle, jos softafirma ei ole tehnyt paljoakaan tietoturvan eteen:
1️⃣ Käyttäkää pari tuntia ohjelmistoprojektin alussa uhkamallinnukseen – ensimmäisen kierroksen voi uusia myöhemmin.
2️⃣ Ottakaa jokin tietoturvatyökalu kehityspipelineen.
3️⃣ Hyödyntäkää myös tietoturvatarkastukset: organisaation ulkopuolinen tuo freesiä näkökulmaa mahdollisista haavoittuvuuksista.
“Ja jos haavoittuvuusraportissa kerrotaan, että teillä on tietoturvaongelma, olisi hyvä miettiä etukäteen, miten toimitaan, ettei raporttia lukiessa tarvitse vain levitellä käsiä”, Lea muistuttaa. Prosessit siis kuntoon!
"Se on hyvä päivä, kun tietoturvatarkastuksessa ei löydy mitään – se kertoo, että prosessi toimii." – Lea Viljanen, LAV Security
Jos tietoturva softakehityksessä kiinnostaa (ja miksei kiinnostaisi), tallenteen voit katsoa täältä: Rakettiwebinaari | tietoturva softakehityksessä
Konsultti ei ole kirosana – vaan voimasana
Raketin toimari Juha Huttunen ja Noicen Head of Production Eero Pöyry puhuivat konsulttien ja oman väen yhdistämisestä tekkitiimeissä.
Milloin konsultti on paikallaan?
Tiivistetysti:
💰 Budjetti on kunnossa.
❗Tiedetään, mitä halutaan.
“Minkään ei tarvitse olla rikki, että kokeillaan konsulttia." – Eero Pöyry, Noice
Kokenut konsultti tuo mukanaan usein uusia ajatuksia ja teknologioita, joita ei välttämättä vielä ole yrityksessä kokeiltu. Tämä tuo usein uutta energiaa.
Jos konsulttien käyttö osana softakehitystä kiinnostaa (ja miksei kiinnostaisi), tallenteen voit katsoa täältä: Rakettiwebinaari | Konsultti ei ole kirosana – konsulttien ja oman väen yhdistäminen tiimissä
Miksi devaajan pitää ymmärtää bisnestä?
Kehittäjän kyky ja halu ymmärtää bisnestä, sen tavoitteita ja loppukäyttäjiä on kriittistä onnistuneen lopputuloksen kannalta. Jussi Hacklin Elisalta muistutti Rakettiwebinaarissa, että tämäkin tie on kaksisuuntainen: myös liiketoiminnan pitää ymmärtää tekkitiimejä.
Kokonaiskuvan ymmärtäminen päätyy lopulta liiketoiminnalliseksi hyödyksi, kun kehittäjä on pystynyt esittämään erilaisia ratkaisuja – esimerkiksi lopullinen toteutus on yksinkertaisempi, skaalautuvampi tai tuotteeseen saatiin uusia ominaisuuksia.
Jussi kertoo tähän käytännönläheisen vinkin: kaksisuuntainen coachaus. Liiketoimintaihminen ja devaaja kertovat toisilleen, mikä aidan toisella puolella kiinnostaa – jo tunnin istunnolla molemminpuolinen ymmärrys kasvaa.
“Liiketoimintaymmärrys avaa tekkitekijän ajattelua. Jos kehittäjä ei näe laajempaa kuvaa, teknologinen ratkaisukin voi olla suoraviivaisempi.” – Jussi Hacklin, Elisa
Toisten mielipiteisiin pitää pystyä luottamaan, oli kyse sitten devaajista, bisneksestä, designereista tai vaikkapa cyber security -tiimistä.
"Tämä on pitkäaikainen kulttuurillinen asia, joka pitää pystyä rakentamaan. Ja kun se toimii, niin se on itseään ruokkiva masiina", Jussi toteaa.
Jos konsulttien käyttö osana softakehitystä kiinnostaa (ja miksei kiinnostaisi), tallenteen voit katsoa täältä: Rakettiwebinaari | Miksi devaajan pitää ymmärtää bisnestä?
Miten koodirivit muutetaan riihikuivaksi rahaksi?
Mitä vähemmän ymmärrystä kehittäjillä liiketoiminnasta on, sitä enemmän se vaatii toimeksiantajalta määrittelyä, johtamista ja ohjaamista. Ja mitä paremmin jengi on sisällä bisneksessä, sitä helpompaa johtaminen on.
Petteri Niemi, 020202 Palveluiden ja 02 Taksin toimitusjohtajan mukaan kehittäjätiimin liiketoimintaymmärryksen kautta syntyy aitoa bisneshyötyä. “Kun asiat saadaan tehtyä kustannustehokkaasti, nopeasti ja laadukkaasti, niin kyllä se sitten näkyy monessa asiassa”, Petteri sanoo.
“ Tietynlainen helppous johtamisessa on yksi ydinjutuista.” – Petteri Niemi, 020202 Palvelut
“Vaikka 02 Taksissa on lähes koko tiimi ulkopuolisia tekijöitä, henkisesti he ovat kuin oma sisäinen tiimi, ja organisaatiosssa heitä kohdellaan tasavertaisesti muiden kanssa. Tämä on edellytys sille, miten asiat voivat toimia hyvin. Konsultit saavat kaiken tarvitsemansa tiedon siitä, miten bisneksessä menee ja mikä on oleellista – he näkevät ja kuulevat, miten bisnes pyörii ja mikä on tärkeää”, Petteri lisää.
Jos kokeneen kehittäjän liiketoiminnallinen hyöty kiinnostaa (ja miksei kiinnostaisi), tallenteen voit katsoa täältä: Rakettiwebinaari | Koodista kassavirtaan