Paljon dataa pienellä ruudulla ja nopeasti

 
 
 

Kuuntele blogi tästä:

Readpeak DSP on alusta ohjelmallisten natiivimainoskampanjoiden optimointiin. Ostojärjestelmää käyttävät tuhannet markkinoijat ympäri Pohjoismaita. Siksi alustan pitää olla nopea, innostava ja intuitiivinen käyttää sekä samalla näyttää paljon dataa – myös mobiilissa. Rakettitiede kutsuttiin pikselintarkkaan kehitystyöhön. 

Montako kömpelöä ja hidasta käyttöliittymää käytät? Niinpä. Readpeak halusi luoda alustastaan innostavan ja aiempaa paremman. Tavoitteena oli, että markkinoija aidosti haluaa mennä dashboardin äärelle katsomaan, miten mainonta sujuu.

Elettiin loppuvuotta 2021, mutta katse suunnittelussa oli vuodessa 2025. Readpeak halusi tehdä kerralla hyvää ja toisaalta niin, että muokkaaminen olisi jatkossa helppoa.

“Olimme keränneet palautetta vuosien ajan sadoilta, ellei tuhansilta asiakkailta ja tiesimme, mitä tehdä. Visio ketterästä alustasta tarkoitti todella isoa hommaa”, kertoo Readpeakin toimitusjohtaja Tomas Forsbäck

Kuin sivulauseessa hän mainitsee, että projekti oli yrityksen historian ensimmäinen aidosti onnistunut ulkoistus. Ulkoistaessa on aina pelko, että projekti kuluttaa yhtä paljon kuin tuottaa eikä koodaustasokaan ole tarpeeksi korkea.

Hyvä käyttökokemus on kokemus brändistä ja koko yrityksestä

Valmis, nyt vuoden asiakkailla käytössä ollut DSP saa hyvää palautetta: kaikki toimii, helposti. Tomas Forsbäck on tyytyväinen. 

“Olen pikselintarkka ulkonäön ja käyttökokemuksen suhteen. Se, miltä alusta tuntuu ja näyttää, on tärkeä osa alustaa ja meidän koko brändiä. Asiakkaan kokemus työkalusta on kokemus meistä”, Forsbäck sanoo.

“Tavoitteena oli, että markkinoija aidosti haluaa mennä dashboardin äärelle katsomaan, miten mainonta sujuu”, Readpeakin toimitusjohtaja Tomas Forsbäck sanoo. “Se, miltä alusta tuntuu ja näyttää, on tärkeä osa alustaa ja meidän koko brändiä. Asiakkaan kokemus työkalusta on kokemus meistä.”

Onnistuneen alustan positiivisia vaikutuksia on Forsbäckin mukaan haastavaa mitata tarkkaan euromäärissä.   

“Kun alustalla on kiva tehdä töitä, se vaikuttaa moneen: uudelleenostojen määrään, markkinointipanostuksiin tulevaisuudessa ja siihen, suositteleeko asiakas meitä muillekin”, Forsbäck kuvaa. 

Myös Rakettitieteen koodari ja yksi perustajista Arttu Ylärakkola sanoo, että projekti oli hämmentävän hyvin speksattu ja mietitty. Rakettitieteeltä tarvittiin kehittäjän aivoja ja laadukasta koodia. Readpeakin itse tekemää UI- ja UX -suunnittelua lähdettiin viemään yhdessä maalin. Varsinainen työ kesti pari viikkoa, projekti kokonaisuudessaan muutaman kuukauden. 

“DSP:n kaltaisessa projektissa veikeää on, että dataa on niin paljon. Silti kaiken pitää toimia käyttäjälle nopeasti. Istuin kahvikupin kanssa tuijottamassa kahta ruudullista koodia ja mietin, miten saman koodin saa tekemään asiat yhtä oikein, mutta vieläkin nopeammin. Harvoin saa keskittyä viilaamaan ja virittämään suorituskykyä, kuten tässä projektissa”, Ylärakkola kuvaa.

Tomas Forsbäck sanoo, että laadukasta koodia voi tehdä monella tapaa. 

“Ulospäin koodi voi näyttää samalta, mutta laadun ratkaisee pinnan alla oleva: kuinka joustava se on, kuinka nopeasti asiat toimivat ja onko se luettavissa muille? Arttu ymmärsi, että hyvän käyttökokemuksen luominen on kovaa duunia”, Forsbäck kuvaa.  

Kilpailu nopeudesta 

Markkinoijan työssä ja ison datan äärellä ratkaisee nopeus. Forsbäck, Readpeakin muu tiimi ja Ylärakkola vetivät köyttä nopeudesta. Ylärakkola pääsi laskemaan millisekunteja.  

“Arttu haastoi, ettei voi olla niin vaikeaa tehdä alustasta nopea. Sanoin, että venttaas kun näet. Ensimmäinen versio olikin aivan liian hidas. Silti saatiin jumpattua dashboard hyväksi. Mutta ei työ helppoa ollut. Jos haluat näyttää paljon dataa mobiilissa, joudut miettimään, mikä on välttämätöntä”, Forsbäck kertoo. 

Hän sanoo tykästyneensä Rakettitieteen tapaan tehdä. Forsbäck kertoo, että Ylärakkola uskalsi kyseenalaistaa, osasi tarjota mahdollisuuksia ja sai tulosta aikaan uskomattoman nopealla vauhdilla. 

Näytön paikka perustajallekin 

Kehitystyö oli vaativaa, mutta onneksi hankaliakaan juttuja ei tarvitse tehdä hampaat irvessä. Rakettitieteilijä Arttu Ylärakkola summaakin tekemistä: “Tämä oli hyvä esimerkki siitä, että mukavassa porukassa myös haasteet ovat mukavia.”

Tomas Forsbäck huomasi, että Arttu Ylärakkola oli työstä innoissaan. Ylärakkola myöntää, että projekti oli hänelle tietynlainen näytön paikka. 

Työ inspiroi, mutta silti hän empi siihen tarttumista: yrityksen perustajana hän oli ollut pois konsultin keikoista kahdeksan vuotta. Jos hän puolestaan olisi kieltäytynyt projektista, olisi sekin kertonut Ylärakkolalle jotain hänestä itsestään.

Ylärakkola on silti eittämättä konkari – ei siis ihme, että projekti onnistui. Mitä lisäarvoa taitava koodari tuo asiakkaalle? 

“Kokenut tekijä osaa puhua oikealla tavalla asiakkaalle. Toimitusjohtajaa ei aina kiinnosta tekniset vipstaakkelit, kun taas teknologiajohtajaa ne voivat kiinnostaa. Osaavan tekijän ei tarvitse todistella olevansa voittamaton, ja keskustelua käydään realistisesti ja avoimin kortein. Jos puuttuu itseluottamusta, hikoillaan hirveästi”, Ylärakkola kertoo. 

”Hankaliakaan juttuja ei tarvitse tehdä hampaat irvessä. Tämä projekti oli hyvä esimerkki siitä, että mukavassa porukassa myös haasteet ovat mukavia.”

Onko tuotekehityksesi osaavia tekijöitä vailla? Ota yhteyttä, niin jutellaan lisää!