Muodollisesti pätevä resurssi

 
houston.jpg
 
 

Monella alalla työllistetään 'ihmisresursseja'. Päteviä yhdistää ainakin yksi asia: muotoseikat ovat kunnossa. Opettaja on pätevä, kun hänellä on vaaditut paperit. Remonttihemmo on kelpo, kunhan on nimekkäässä firmassa töissä. Moderni markkinointi-ihminen on diginatiivi ja hubspot-yhteensopiva, siis pätevä. Jos koodarin CV:ssä lukee React ja Clojure, hän on kuuminta hottia.

Mikä voisi mennä pieleen?

Kenellä on koulumuistoja hyvistä tai huonoista opettajista?

Tuttavapariskunnallani on autismin kirjon lapsi, joka kävi koulua erityisluokalla. Luokan opettajalla oli pelisilmää; käsittelemällä asioita aina positiivisen kautta hän sai haastavan ryhmän lapset yhteistyökykyisiksi niin koulussa kuin kotonakin. Sitten opettaja jäi äitiyslomalle. Tilalle tuli toinen, yhtä lailla kokenut ja pätevä. Tämä kuitenkin käsitteli asioita kieltämisen ja torumisen kautta. Pian koko luokallinen autistisia lapsia riehui koulussa ja haistatteli vanhemmilleen kotona. Mutta sijaisopettajalla oli pätevän paperit.

Remontin tekee ihminen, ei firma

Tilasimme aikoinaan saunaremontin tunnetulta ja suositellulta remonttifirmalta. Remonttiviikon maanantaiaamuna oveen koputti Tomppa. Tompan viikonloppu oli mennyt vähän rankasti, ja ensimmäisen remonttipäivän iltaan mennessä hän oli saanut suojauspahvit teipattua eteisen lattiaan. Työpäivät jatkuivat samaan verkkaiseen tahtiin, ja paneloinnin alkaessa kävi selväksi, että jokainen jiiri ja koolauslauta oli vinksallaan. Aikamoisen säätämisen päätteeksi Tomppa saateltiin työmaalta ulos, ja saunan teki valmiiksi hänen kollegansa. Toki vasta purettuaan ja uudelleenrakennettuaan ensin puolet Tompan aikaansaannoksista.

Yksi digimarkkinointivelho, kiitos

Markkinointihommissa on viime vuosina hypetetty digiä ja somea. #Digital ja #social vilisevät rekryilmoissa ja LinkedIn-profiileissa. Kanava- ja työkaluporno ei kuitenkaan kerro henkilön varsinaisesta ajattelukyvystä mitään, ei sen enempää työnhakijan kuin välttämättä työnantajankaan. Se, mitä asiakas kokonaisuudessaan arvostaa ja tarvitsee, hämärtyy helposti kun markkinointi kilpistyy pelkkien some-kanavien ja digipöhinän ympärille.

Devaajaresurssin CV:ssä tulee lukea Java, JavaScript, C++ ja Clojure

Jo arvasittekin - päästään viimein devaamiseen. Kun halutaan vaikkapa tuotekehitysprojektille ryhmä tekijöitä, pyydetään koodarifirman resurssihenkilöiden CV:t näytille. Se on luonnollinen lähtökohta rekryprosessille. Mutta se mitä tarjottavan resurssin CV:ssä lukee tai ei lue, on vasta joukko muodollisia pätevyyksiä, kutsutaan niitä vaikka #tägeiksi.

Tägit ovat käteviä, kun puhutaan yhteismitallisista asioista kuten roboteista.
– Osaako robotti #tätä kieltä? Kyllä.
– Osaako robotti #tuota kieltä? Ei.

Rekryprosessi mutkistuu, kun resurssit ovat ihmisiä. Heitä tulisi arvioida myös vähemmän mustavalkoisilla laadullisilla ominaisuuksilla, jotka sopivat huonosti yksiselitteisiksi tägeiksi:
#huolellinen (?)
#fiksu (?)
#nopeaoppimaan (?)
#kommunikoiva (?)

Kuitenkin juuri nämä devaajaresurssien laadulliset ominaisuudet yleensä ratkaisevat projektin menestyksen ja kokonaiskustannukset.

Rekrytoija, projektisi resurssi on ihminen. Resursoi siis viisaasti!

Ja loppuun katkelma Rakettitieteen Slackistä, tuosta ajatusten tonavasta:

”No, laitoin nyt menemään kasan CV:itä.”
”Tässä teidän kasa resursseja.”
”Olisiko tosin resurssipino parempi?”
”Resurssisammio. Hanasta vaan valuttaa sopivan määrän resurssia.”
”Kuppiin vai tötteröön?”
”Meneekö resurssi kädessä?”
”Täällä vai mukaan?”