Kuka on “kokenut devaaja”?
Viime aikoina devaajamarkkinoilla on siellä täällä saattanut törmätä termiin ’mediori’. Mediori viittaa sellaisiin devaajiin, jotka ovat jo jonkin verran kokeneita mutta eivät kuitenkaan aivan senioritasoisia – eivätkä myöskään keltanokkia.
Suoraviivaisin tapa asettaa ’juniorit’, ’mediorit’ ja ’seniorit’ samalle jatkumolle on tietenkin aika: ammatti-ikä. Mekin tavallaan käytämme aikaa taidon mittapuuna, kun puhumme firmamme devaajien neljänkympin paikkeilla olevasta keski-iästä. Mutta mitäs sitten, kun joukkoon liittyy 25-vuotias full stack -huipputekijä? Häntä todennäköisesti ärsyttää.
Ei kai 25-vuotias ihminen edes halua tulla mainituksi seniorina, ja kuka tahansa hänen ympärillään saattaa helposti naurahtaa sisään päin kuullessaan viittauksen senioriteettiin. Toisaalta esimerkiksi se, että joku on koodannut vaikkapa 6 vuotta kertoo lähinnä sen, että hän on koodannut 6 vuotta eikä koodin laadusta mitään. Miten siis kokemuksesta tulisi puhua niin, että se ei olisi sidoksissa aikaan?
Vastaus on mitä ilmeisimmin aikajatkumon muuttaminen laatujatkumoksi, mutta se on vaikeaa kahdesta syystä:
Laadulle ei ole samanlaista eksaktia, kaikkien samalla tavalla ymmärtämää asteikkoa kuin ajalle. Yksi vuosi on yksi vuosi ja viisi vuotta on viisi vuotta, kaikkihan sen ymmärtävät. Numerot ovat lisäksi aina houkuttelevia katseenvangitsijoita vaikkapa lehtijutuissa.
Laatu on paitsi fakta-, myös mielipidekysymys. Jos vaikkapa jokin koodinpätkä saa aikaan täsmälleen saman toiminnallisuuden kuin jokin toinen, erilainen koodinpätkä, voidaan väittää että ne ovat laadultaan samanlaisia. Kuitenkin toteutustapa vaikuttaa myös tuleviin toteutustapoihin sekä siihen, kuinka helppoa tai vaikeaa muiden devaajien on työstää koodia eteenpäin, jos vaikka tarvitaan tuuraajaa tai toiminnallisuuksien kehittämistä eteenpäin. Näin siis laatu on mittarina huimasti moniulotteisempi kuin aika. Se myös muuttuu ajan funktiona eri lailla eri yksilöillä. Joku oppii ja muuttuu ”kokeneeksi” aiemmin kuin joku toinen.
Mikä siis neuvoksi?
Tuskin mekään lakkaamme puhumasta säännöllisesti ’kokeneista’ devaajista tai ’senioreista’ ja kytkemästä siihen aikaa. Varsin usein taito ja aika kulkevat kuitenkin käsi kädessä. Mutta eivät aina, ja muistamme alleviivata myös sitä, että meillä on riveissämme huipputaitavia, asiakkailta erinomaista palautetta kerääviä devaajia, joiden ikä voi alkaa kakkosella, joissain tapauksissa jopa ykkösellä.
Mutta yksi asia on varma: ’medioreita’ emme tarjoa!
Lue myös:
Haussa softakehittäjä? Etsi näitä kolme ominaisuutta
Riittääkö vuoden tai parin harjoittelu tekemään hyvän devaajan?