Mitä eroa on resurssilla ja konsultilla?
Liki kaikissa projektissa on vaiheita, joissa työmäärä on keskimääräistä suurempi ja tarvitaan lisää resursseja. Resurssipulapaniikin taputtaessa olalle saattaa unohtua, minkä sortin olio tämä myyttinen resurssi oikein on.
Resurssi on ylemmän keskijohdon mielikuvissa viihtyvä kone, joka muuntaa speksiä koodiksi. Speksi työnnetään resurssin edessä olevasta luukusta sisään, kuuluu rutinaa ja resurssista vierähtää ulos valmis koodi. Tällaista konetta ei ole keksitty, joten resurssin sijaan on käytettävä sen lähintä tosielämän vastinetta, konsulttia.
Konsultti on ihminen, joka tutkii hänelle annettua speksiä, muodostaa siitä loogisen mielikuvan ja käyttää taitoaan ja luovuuttaan suunnitellakseen koodia, jonka toiminta approksimoi speksissä olevaa määritelmää. Konsultistakin kuuluu toisinaan rutinaa. Rutinan määrää kannattaa minimoida noudattamalla seuraavia ohjeita:
Hyvä konsultti on hyvä kuuntelija: mitä enemmän juttelet konsultin kanssa, sitä paremmin hän ymmärtää, mitä haluat.
Konsultilla on vinkkejä myös toimintaprosessien parantamiseen, ja se tykkää, kun hommia tehdään fiksusti.
Konsultti ei oleta, että joka päivä olisi kreisibailut: keljujenkin hommien hoitaminen onnistuu, kunhan niistä on puhuttu etukäteen.
Konsultti on myös asiantuntija, joka voidaan tuoda projektiin ratkaisemaan jokin ongelma, johon käsillä olevien tekijöiden rahkeet eivät syystä tai toisesta riitä – tai tekemään töitä, jotka ovat niin likaisia, hankalia, monimutkaisia, pitkäveteisiä tai epäselviä, ettei kukaan firman omasta henkilöstöstä suostu niihin koskemaan. Tähänkin konsultti osaa varautua, se kuuluu työnkuvaan.
Lue myös:
Ohjelmistoprojektin 7 kuolemansyntiä – 1. osa: resurssi on resurssi
Älä käytä konsulttiasi väärin!
Rakettitieteen konsultti on erityisen motivoitunut tekemään työnsä ripeästi ja hyvin, asiakasta kunnioittaen – riippuuhan tästä konsultin maine seuraavissa asiakastoimeksiannoissa. Konsultti haluaa ylläpitää ja kartuttaa taitojaan. Jonkin homman tahallinen pitkittäminen ja hankaloittaminen olisi täysi antiteesi sille, mikä saa konsultin viihtymään työssään.
Konsultti ei myöskään ole valmista projektia sisällään kantava säiliö, jonka kyljessä olevasta kraanasta projektia voidaan tasaiseen tahtiin valuttaa sopimuksen edetessä aloituspäivämäärästä dedikseen.
Muista, että konsulttikin on ihminen. Hän tarvitsee otolliset olosuhteet voidakseen onnistua työssään. Onneksi näitä olosuhteita ei tarvitse arvailla, vaan ne voi kysyä (ks. check list alta).
Rakettitieteen konsultit osaavat ja uskaltavat sanoa, miten heitä tulisi käyttää. Resurssi ja konsultti eroavat juuri siinä, että konsultti kertoo asiakkaalle, miten asiat ovat. Näin konsultti pystyy vaikuttamaan firman toimintaan niin, että lopputulos on parempi. Resurssi sen sijaan tekee niin kuin käsketään ja valittaa kavereilleen kaljalla paskaa pomoa.
Konsultoinnin (ja elämän ylipäänsäkin) vaikeimpia asioita on olla kertomatta asiakkaille asioita, joita he eivät ole valmiita kuulemaan. Kertominen ei ole aina edes välttämätöntä ja monesti pahasta. Jos asiakkaan saa ymmärtämään ongelmansa (esim. kysymällä pari hyvää kysymystä), se muuttuu teoiksi. Toinen tapa on mennä asiakkaan luo RatKaisun kanssa, ei ongelman.
Konsultin palkkaaminen ei ole rakettitiedettä
Konsultti ei ole lelu eikä sylikoira, vaan hyötyeläin. Älä palkkaa konsulttia palaveriesi huonelihaksi, vaan järjestä virikkeellinen tila, jossa konsultti voi nuuskia, tonkia, kuopsuttaa ja rypeä koodissa. Tämä pitää hänet innokkaana ja suorituskykyisenä. Tumput suorana seisottaminen hapattaa konsultin.
Myyjän ja konsultin kanssa yhdessä jutellen sovitetaan koodaus ja korvaus keskenään sopiviksi, ja sen jälkeen työt voidaan aloittaa. Tarkoitus on saada hommat kerralla kuntoon: maksa enemmän niin säästät.
Konsultti ei ole firman omien työntekijöiden tilalle soluttautuva loinen. Rakettitieteen konsultin päämääränä ei ole täyttää kaikkia irti nyhdettäviä työtehtäviä uusilla konsulteilla ja vaatia lunnaita yrityksen elintoimintojen pyörittämisestä.
Sen sijaan konsultti on eräänlainen alipäästösuodatin: työsuoritusreservi, joka voidaan ottaa käyttöön ja josta voidaan päästä eroon huomattavasti kevyemmin kuin oikeasta palkollisesta. Hommien tultua valmiiksi konsultille voi rauhallisin mielin näyttää lapasta. Konsultti ei tästä mieltänsä pahoita, sillä hän on jo pestiä ottaessaan tietoinen siitä, että käymässä täällä vain ollaan.
Usein käy myös niin, että konsultin työpanosta ja taitoja arvostetaan niin paljon, että hänet halutaan jatkossakin pitää projektissa mukana.
Lue myös:
Ohjelmistoprojektin 7 kuolemansyntiä – 3. osa: Konsultti kallis, oma työntekijä halpa.
Tsekkaa ainakin nämä – säästät aikaa ja rahaa!
Aloitusajankohta?
Yhteyshenkilö, joka johdattaa hommiin?
Etätyömahdollisuus vai ei?
Työpiste?
Työvälineet? Tietokone, näyttö, näppis, hiiri, piuhat, softat, lisenssit, donglet? Embodevaajalle tms. myös devauksen kohteena oleva laite tai sen kehitysversio, debuggeri, oskilloskooppi, virtalähteet, juotosvälineet… Harva asia lässäyttää aloituksen niin pahoin kuin puuttuvat työvälineet!
Käyttäjätunnukset ja käyttöoikeudet. Ette arvaa, kuinka moni sössii tämän!
Verkkoyhteys? Tämäkin on joskus puuttunut!
Kulkukortit ja kulkuluvat?
Kuka on lähiesihenkilö? Ketkä ovat muut esihenkilöt?
Tiimin jäsenet?
Keneltä pitää kysyä, jos ei tiedä?
Projektin speksit: mitä mun pitää tehdä, miksi olen täällä?
Lähdekoodi? Jos sitä jo on.
Dokumentaatio? Toivottavasti sitä on. Vaikka ei ikinä ole.
Työrauha.
Mistä saa ruokaa? Missä on vessa?
Saako olla myöhään töissä? Sammuvatko valot automaagisesti? Saako ne takaisin päälle? Entä mites hälyttimet?
Misä mää oon? Oonk mää Turuus, vai joutusink mää helvetti?
Etsitkö hyvää, halpaa ja heti vapaata konsulttia?
Mietitäänpäs, mitä “hyvä, halpa & heti vapaa” oikein tarkoittavat.
Hyvä = taitava, etevä, kyvykäs, lahjakas, pätevä. Konsultti ymmärtää asiakkaan bisnestä, kirjoittaa laadukasta koodia, dokumentoi selvästi ja kertoo, miten asioita voi tehdä paremmin.
Halpa = vähän maksava, huokea(hintainen); vähäpätöinen, mitätön, alhainen. Konsultti on halpa.
Heti vapaa = viipymättä t. oitis joutilas, ei kenenkään käytössä, varaamaton. Konsultissa on jotain vikaa tai sinulla on käynyt jumalaton munkki.
Mahdoton yhtälö.
Lue myös:
Quis custodiet ipsos custodes – eli kuinka konsultti perehdytetään
Etsitkö tuotekehitykseen eturivin konsultteja?
Ota yhteyttä!
Ota yhteyttä!
Timo Jaakola
rakettikauppias
+358 50 5400 230
timo@rakettitiede.com
Marietta Johansson
rakettikauppias
+358 40 520 3100
marietta@rakettitiede.com