Älyttömät talot

 
rakettitiede_alyttomat_talot_asuntomessut_teknologia_alytalo.jpg
 
 

Ihmisiä kuskataan täyteen ahdetulla junalla ja muilla massakuljetuslaitteilla keskelle ei-mitään. Jatkokuljetukset puretaan ja pakataan sotilaallisessa järjestyksessä. Kuri on tiukka, seistä ei saa. Kymmenen metrin välein univormupukuinen auktoriteetti ärjyy ohjeita. Kolkoilla käytävillä kaikuu määräykset, noudata kulkusuuntaa, siirtykää yksitellen jonosta huoneeseen. Schnell!

Moni varmaan veikkasi toisen maailmansodan aikaista leiritoimintaa, mutta ei – nämä ovat kotoisammat asuntomessut pääkaupunkiseudun Kivistössä. Neljä yrityksemme jäsentä oli toisistaan riippumatta käynyt katsastamassa, mitä jännää uudet arkkitehtuurin ja teknologian tuulet ovat rantaan puhaltaneet. Elämmehän jo käytännössä tulevaisuudessa! Uusi vuosituhat on pitkällä ja Suomi kuuluu designin ja teknohypetyksen kärkimaihin. Kaikkien eurooppalaisten mielestä. Ainakin skandinaavien. Tai edes omasta mielestään, jos ei muiden.

Koska firmamme on enemmän tekniseen kuin esteettiseen suuntaan kallellaan, emme keskittyneet arkkitehtonisiin tai sisustuksellisiin ratkaisuihin. Sen sijaan pohdimme, millaista on tyhjentää messuilla suosittua kuoppaterassia lumesta pikku muovilapiolla, ja miten paljon lakkaa ja aikaa kuluu giganttisten puuterassien huoltamiseen.  Mainittakoon kuitenkin, että talotehtaiden trendi antaa asiakkaiden itse kustomoida huonejärjestykset, pinnat ja materiaalit ei todellakaan tuota inhimillisiä tästä maailmasta olevia tuloksia.

Eniten kuitenkin huolestutti jokin ihan muu.

Sofistikoitunut termi teknologialtaan kehittyneelle asunnolle taitaa olla älytalo. Älytalon määritelmä vaihteli riippuen kummalla puolella katua käveli, mutta se on ikään kuin rakennusten Internet Of Things. Se osaa itse sensoroida ympäristöään ja periaatteessa jutella sumuun tai pilveen, reagoida muutoksiin vaikka säätämällä lämmitystä tai… no, lähinnä säätämällä lämmitystä. IoTin tapaan älytalo vuonna 2015 on iso pettymys. Edistyksellisemmät sovellukset tuntuivat olevan em. lämmitysautomatiikat ja havainnollistavat näytöt. Kaikkein pisimmälle viedyimmät avaruusajan termostaatti- ja säätötekniikan huippunimien referenssimallit osasivat näyttää sisä- ja ulkolämpötilan, numeron lisäksi modernisti havainnollistavana ikonina. Graafisena, värillisenäikonina.

Muutaman muun talofirman mukaan älytalo taas tarkoitti sitä, että yläkerran stereoita voi makeesti ohjata alakerrasta. Toiset nojasivat turva-aspekteihin ja retostelivat, kuinka talo osaa viestiä, kun murtoveikko kilahtaa yöllä terassin ikkunan läpi kahmimaan niitä alakerrasta ohjattavia kaukostereoita. Tiedättehän tekstiviestit, pohjautuu GSM-teknologian innovatiivisiin mahdollisuuksiin.

MURTO @ 1:55AM. HÄLYTYS, LOL

Mikä tämä kehärata oikein on, portti vuoteen 1992?

Ehkä en näe metsää puilta, mutta hihitteleekö se äly jossain piilossa? Näen pelkkiä ikkunoita olemassa olevaan pölyyntyneeseen dataan, PID-säätimiä, ansanauhoja. Äly alkaisi siitä, kun itse kerättyä ja tarjolla olevaa muuta dataa prosessoidaan eteenpäin, jotta siitä saadaan ihmiselle iloa. Oli se sitten hyödyllistä tai vain hauskaa.

 
 
 
 

Muistan kun armeijakaveri asenteli huvikseen kämppäänsä X10-automatiikkaa, joka nöyrästi sytytteli himmeitä pehmeitä valoja sitä mukaa, kun asukas eteni yöllä makuuhuoneesta vessaan. Tämä oli minusta hienoa silloin. Nyt on melkein 20v myöhemmin. Missä on puhuvat pesukoneet, missä on itseään täyttävät jääkaapit? Miksi talo ei onnittele, kun täytän vuosia? Miksei se aamulla herätellessään kerro, miten lämpökamerat bongasivat yöllä kookkaan pöllön puussa, muttei raatsinut herättää kun kuorsailin niin autuaasti REM-vaiheessa.

Ruudulla kuitenkin kuva pöllöstä, ole hyvä. Onko suloinen, tilaanko eläinkaupasta sille jotain otuksia ruuaksi? Saattaisi tulla toistekin.

Ei tarvitse olla Skynet tai edes HAL. En odota tekoälyä ratkomaan maailman ongelmia tai tekemään töitäni. Ennemminkin samanlaista lähetsymistapaa, mitä voi odottaa S-mallin Mercedeksiltä tai älypuhelimilta. Kuvan-, hahmon- , äänentunnistusta, käyttäjän tottumuksia seuraavaa heuristiikkaa. Kalenterien ja internetin loppumattomien tietovarastojen hyväksikäyttöä. Pieniä mikrotason sovelluksia, notifikaatioita. Turvallisuutta, sosiaalisuutta ja viihdykettä! Kokoelma yksinkertaisia perusjuttuja, jotka eivät olisi edes toteutukseltaan mitään rakettitiedettä. Hätäisinä esimerkkeinä:

  • Stressisensori työtuolissa määrää:

Sori, kone sammuu nyt. Ole hyvä, paljussa odottelee 43° vettä. Vihainen toimitusjohtaja olisi autossa 2km päässä, kutsutaanko mukaan?

  • Ympäristöanturit ja aikataulut, jotka eivät vain näytä numeroita, vaan refinoivat eteenpäin ja neuvovat

Älytön pölinä taas ulkona, toivottavasti otit allergialääkkeen tai happinaamarin. BTW ois kiva, kun imuroisit itsekin joskus. Toinen BTW, kannattaa juosta siihen bussiin.

  • Aamuherätyksen onnittelutkin voi jättää automatiikalle

Näin hääpäivänänne sopisi ’95 Millénaires. Säästelin vuoden myytyä aurinkosähköä ja otin oikeuden tilata yhden netistä, tsekatkaa viinikaappi. Josta puheenollen laskin sen lämmöt 11°C:een, koska astetta viileämpi herättää paremmin Heidsieckin paahteisuuden. Onneksi olkoon T. Talo!

  • …tai ihan yksinkertaisesti

Huh, näytätpä pahalta. Jääkaapissa on kaljaa!

Pari positiivista yllätystä kuitenkin messuilta löytyi. Kahteen kohteeseen oli asennettu aurinkopaneelit. Yhdellä takapihalla esiteltiin sormenjälkilukkoa. Suunta on hyvä, mutta pääseekö baby stepseillä ikinä perille? Kysymmekö Steveltä tai Elonilta? Odottelemmeko, että joku muu tekee ensin, eli puuttuuko talofirmoilta osaaminen, uskallus vai ideat? Moni varmaan luulee, että kumppaniksi pitäisi kilpailuttaa joku jättimäinen tietotalo, vaikka joku pienempi ja innovatiivisempi partneri toimisi paremmin. Samalla varmistaa, ettei kulut nouse naurettavuuksiin ja lopputulos ei ole kymmenen vuoden päästä sama lämpömittari, jossa on yksi desimaali lisää.Mitä tahansa puuttuu, meiltä voi tulla kysymään jos oma usko loppuu kesken. Pieni haaste teille, talotehtaat. 2016 messut on Seinäjoella, melko pian jo!

Terkuin, Jarno & Janne & Co.

 

 

Avainsanat: #iot #ohjelmistokehitys