Tarinamme

Alussa oli viisi miestä, kuopattu startup-yritys sekä yhteinen pyrkimys vältellä korporaatioduuneja. Mitä tehdä seuraavaksi? Perustettiin Rakettitiede, konsulttifirma joka yhdistäisi laatudevaamisen, omat riskillä tehtävät startup-projektit sekä omannäköisen rakettihuumorin. Nyt sukkulassa on jo 25 kokenutta rakettitieteilijää, ja kasvu jatkuu.

 

Startupista kaikki lähti

Vuonna 2011 Rakettitieteen perustajaviisikolla oli takanaan erilaisia työuria sekä viimeksi kolme vuotta intensiivistä startup-projektia. Tripsay.com, joka pyrki siihen aikaan vielä vakiintumattomalle matkustaja-arviointimarkkinalle, oli saanut matkanjärjestäjiä hyvin kumppaneikseen. Se ei kuitenkaan lopulta onnistunut kipuamaan voitolliseksi, ja rahoituksen puutteessa yritys oli kuopattava. Mitä seuraavaksi? miehet miettivät.

 

Oikeisiin töihin, vai…?

Startup-henkisyys ja yrittäjyyden vapausasteet houkuttivat enemmän kuin tavanomainen palkkatyö, vaikka viisikolla olisi töihin ottajia firmoissa ollutkin. Päätettiin perustaa Rakettitiede, firma joka auttaisi yrityksiä tekemään laadukasta tuotekehitystä sekä protoamaan uusia ideoitaan vikkelästi ja kustannustehokkaasti. Laatu- ja tehokkuuslupaukset nojasivat paitsi devaajien vankkaan ammattitaitoon, myös startup-kokemukseen: Kun rahaa ja aikaa ei ole tuhlattavaksi, tehdään kerralla parasta jälkeä mitä osataan.

Alusta asti mukana oli myös ajatus, että startup-asiakkaille pystyttäisiin olemaan myös osarahoittajia ja neuvonantajia, jos yrittäjä niin haluaisi. Puhumattakaan omien uusien ideoiden kehittämisestä, testaamisesta ja kaupallistamisesta. Ideoita onkin kehitetty ja tuotteistettu matkan varrella, viimeisimpänä HR-tuotemarkkinoilla hyvin menestynyt VibeCatch.com.

rt_3d_logo

Tuottavuus ja palkka linjaan keskenään

Ohjelmistokehitys ei perinteisesti ole Suomessa kovin hyvin palkattua joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta. Lisäksi alaa vaivaa ’mustan laatikon’ ongelma: Jos esimerkiksi asiakas ei ehdi tai osaa arvioida kehittäjän todellisia taitoja, kilpailu parhaista devaajista typistyy pinnalliseksi mittelöksi parhaalta näyttävistä ansioluetteloista. Kuitenkin tekijöiden todelliset tuottavuuserot voivat olla, ja usein ovatkin, niin suuria että näennäisen edulliset tiimit voivat osoittautua hyvinkin kalliiksi.

Tämän omasta kokemuksestaan tietäen Rakettitieteen perustajatiimi keksi asiakkaille suunnatun sloganin ”Maksa enemmän niin säästät”. Se kuvaa tuottavuusasetelmaa: On paljon halvempaa valita projektiinsa kovan luokan tekijä, joka saa homman toimimaan kerralla kuin maksaa keskinkertaisesta työstä, joka kestää kauan tai jonka joku muu joutuu lopulta saattamaan loppuun. Samalla logiikalla hyville devaajille kannattaa myös maksaa heidän tuottavuutensa mukaista hyvää palkkaa.

Tältä pohjalta sukkulaan alettiin rekrytä lisää rakettitieteilijöitä. Parhaiden löytäminen ei tunnetusti ole helppoa, mutta nyt rakettitieteilijöitä on jo reilu 30, ja kasvu jatkuu.

RT_radio

Kulttuuria sisäiselle 7-vuotiaalle

’Tosissaan muttei vakavissaan’ on vanha klisee, mutta kliseisenäkin se sopii harvaan firmaan yhtä hyvin kuin Rakettitieteeseen. Asiakkaille toimitetaan kaunista koodia, ja bisnestä on aina tehty ammattimaisin ottein, mutta kulissien takana harva asia on välttynyt rakettitieteilijöiden käsittelyssä parodioinnilta. Osansa ovat aikojen saatossa saaneet esimerkiksi korporaat.io-meininki, ohjelmistoprojektien parhaat käytännöt tai bugien fiksaaminen.

Siinä missä kokemus ja näkemys heijastuvat rakettitieteilijöiden arvostamissa ’aikuisissa’ asioissa kuten osaavat työkaverit, järkevät työajat, vapaus valita projekteista itselle mieluisin sekä kattava terveysvakuutus, Rakettitieteilijöiden sisäinen 7-vuotias temmeltää kieli poskessa ja keksii jatkuvasti uusia ideoita seuraaviin tempauksiin.

Eräs äskettäin sukkulaan hypännyt rakettitieteilijä tituleerasi Rakettitiedettä ’aikuisten ihmisten konsulttifirmaksi’. Totta toinen puoli!

Sinustako Rakettitieteilijä? Ota yhteyttä niin jutellaan!

Nimi*

Email*

Viesti


...tai vinkkaa kaverille!