Grafeteen ilmainen paikkatietoalusta mukana Ulkoloikka-kirjassa

Blog

Mitä jos kouluissa opetettaisiin ulkona muutakin kuin pesäpalloa tai luistelua?

Rakettitieteen oma tuote Grafetee pääsi mukaan, kun opettajat Henna ja Matti Tampio kirjoittivat erityisesti opettajille suunnatun, ulkona tapahtuvaan opetukseen inspiroivan Ulkoloikka-kirjan. Kirjan ajatuksena on paitsi tarjota vinkkejä ulko-opetukseen, myös esitellä muutamia ulko-opetusta tukevia digityökaluja.

Grafetee sopii vaikkapa biologian, maantiedon tai historian opettamiseen ulkona kuin nenä päähän: Se on ilmainen työkalu, jonka avulla kuka tahansa voi merkitä kiinnostavia kohteita karttaan ja perustaa ”oman paikkatietopalvelun”. Luonnollisesti Grafetee toimii näppärästi älypuhelimessa.

Ulkoloikka-kirja on vastikään ilmestynyt, ja saimme juuri oman painoksemme toimistolle postitettuna. Teeman ympärillä on järjestetty elokuussa jo Facebookissakin mainostettu Ulkoloikka-tapahtuma, ja epäilemättä kirjan vinkit tulevat laajemminkin käyttöön kouluissa.

Onnittelut Henna ja Matti Tampiolle inspiroivasta kirjasta, joka liikuttaa lapsiamme. Oli ilo olla mukana projektissa!

 

Lisää tietoa Ulkoloikka-kirjasta sekä linkki kustantajan sivulle alla:

Monipuoliset työtavat ja kaikkien aistien hyödyntäminen pääsevät parhaimmin kukoistamaan ulkona. Tästä teoksesta saat runsaasti eri oppiaineisiin sovellettavia vinkkejä ulko-opetukseen. Voit poimia käyttöösi joko yksittäisiä harjoitteita tai ideoita laajoihin oppimiskokonaisuuksiin. Kirja antaa välineitä myös pitkäjänteisen ulko-opetuksen toteuttamiseen, kuten vinkkejä ulkotuntikassin ja ulkoluokan varustamiseen sekä ulkokokkailuun. Mukana on myös toiminnallisia itsearviointitehtäviä, joiden avulla oppilaat voivat virittää koko kehon ja mielen oman oppimisen tarkastelun äärelle.

Ulkoloikasta löydät innostavia ideoita jokaiselle vuodenajalle!

https://www.ps-kustannus.fi/Henna-Tampio/Ulkoloikka-Hypp%C3%A4%C3%A4-ulko-opetuksen-ideoiden-maailmaan.html

 

Ja tässä vielä kirjan sisältämä Grafetee-esittely:

Grafetee on helppokäyttöinen verkkotyökalu, jonka avulla kuka tahansa voi perustaa oman paikkatietopalvelun. Työkalu on ei-kaupallisessa käytössä ilmainen, ja sen on kehittänyt suomalainen Rakettitiede Oy.

Grafeteen käyttöliittymä on kartta, johon käyttäjät voivat merkitä paikkoja sekä lisätä niihin kuvia ja selityksiä. Grafeteen avulla on helppo yhdistää ulkoilu, maantieteen tuntemus ja monenlaiset oppiaineet kuten biologia, liikunta tai historia.

Luo oma paikkatietosivu:

  1. Luo tunnus www.grafetee.com-sivulla
  2. Anna omalle sivulle nimi, josta muodostuu myös sivun verkko-osoite
  3. Määrittele helpolla lomakkeella, mitä tietoja ja millä kielellä kävijät voivat sivulle syöttää. Paikkoja voi syöttää karttaan myös valmiiksi.
  4. Sivu on valmis jaettavaksi käyttäjille

Yksi esimerkki Grafeteen avulla toteutetusta paikkatietosivusta on Lähiluonto (https://www.grafetee.com/lahiluonto). Siinä ajatus on aktivoida luonnossa liikkujat merkitsemään karttaan omasta lähiympäristöstään mielenkiintoisia paikkoja kuten aarnimetsäalueita, muistomerkkejä, luonnonmuodostelmia tai erikoisia puita. Kuka tahansa sivun käyttäjä voi ulkona liikkuessaan tutkia, mitä mielenkiintoista nähtävää lähiympäristöstä löytyy. Käyttäjät voivat myös itse lisätä mobiililaitteellaan kartalle kiinnostavia paikkoja ja näiden kuvauksia.

Ideoi aihe, rakenna oma paikkatietosivu, jaa sivun osoite ryhmällesi – ja loikatkaa ulos tutkimaan lähiympäristöä!

Rakettitiede Oy