Maallikko elämysmatkalla: 3D-printterin kokoaminen

Blog

Mitä 3D-tulostimista ja -tulostamisesta kannattaa maallikonkin yleissivistyksen vuoksi tietää? Miten 3D-printterin kasaamisesta tulee kollektiivinen kansainvälinen nettielämys?

 

3D-tulostus on päivän sana. Se muuttaa maailman, rakentaa tulevaisuuden talot ja kaikkea. Kuluttajillekin 3D-tursot ovat tulossa tutuiksi: Paitsi että jokaisessa itseään kunnioittavassa kirjastossa on jo 3D-printtereitä ja -kursseja, 3D-tulostimia voi jo kuka tahansa tilata muutamalla saturaisella Kiinasta. Sitten vain ohjekirja käteen, vempele kasaan ja jännittäviä esineitä printtailemaan.

Kuulostaa suoraviivaiselta, mutta 3D-tulostin on itse asiassa aika vaativa kotieläin. Löysin rantein kasattuna se voi saada aikaan paitsi puolivillaisia tulostuksia, myös oikosulkuja ja sähköpaloja. Yksin pöydälle jätetty ruksutin saattaa myös löytyä lattialta nuohoamasta nurkkia, jos pöytäkiinnitys on päässyt unohtumaan. 3D-tulostin on kuin rotukissa: Ennen hankintapäätöstä on parasta perehtyä siihen mitä se syö, miten se käyttäytyy ja miten sitä pitää hoitaa.

Rakettitieteilijät järjestivät pienellä kiinnostuneiden porukalla 3D-turso-bootcampin 5.-7.5. viikonloppuna. Leiriä varten oli tilattu Kiinasta viisi kappaletta TEVO Tarantula –merkkisiä printtereitä, tai siis printterirakennussarjoja. Näiden uudet omistajat odottivat 3D-printteriskenessä jo mainetta niittäneen Jartzan opastavan heidätkin turvallisesti kotona tapahtuvan 3D-printtauksen maailmaan. Aihe kiinnosti myös laajemmin; Jartzan kysyessä 3D-printtausyhteisöltä, olisiko kasaamisoperaatiota kiinnostusta seurata livenä, YouTube-kanavalle ilmaantui saman tien 150 tilaajaa ympäri maailmaa.

Sitten päästiin asiaan. Perjantaina 5.5., kun sääkin alkoi viimein näyttää keväiseltä, leiriläiset ajelivat idyllisten eteläsuomalaisten peltomaisemien halki bootcamp-mökille. Perillä linnut lauloivat ja aurinko lämmitti, mutta ketä kiinnostaa? Sisällä mökissä Tarantula-laatikot odottivat avaajiaan kuin joulukuusen alla. Pian kaikki pöytäpinnat oli täytetty printtereiden osilla sekä laatikollisilla ruuveja, muttereita, prikkoja ja jos jonkinlaisia holkkeja.

Kuten näppärät saattoivat jo päätellä, tämä ei ole tekninen katsaus 3D-tursojen anatomiaan. Teemme teknisemmän Dos & Don’ts –tyyppisen blogikokonaisuuden erikseen. Mutta viikonlopun aikana maallikollekin selkisi muutama perustärkeä asia, jotka määrittävät sen, tuleeko tulosteista halutunlaisia ja onko tulostaminen turvallista.

  1. Ensimmäisenä kasattava printterin runko on kaiken selkäranka. Sen täytyy olla ns. square and tight’, eli suora ja tukeva. Jartzan sanoin, ”Jos kusette tämän niin…” No, onhan se loogista. Jos on tarkoitus printata millintarkkoja osia, tuskinpa se onnistuu välineellä, jonka omat kulmat ovat vähän sinne päin, tai konstruktio heiluu.
  2. Kaikki mikä lukee tehtaan ohjeessa ei ole aina oikein, tai ohjeistus ja itse osatkin voivat olla jopa vaarallisia. Ohjeissa on myös paljon puutteita ja epätarkkuuksia, vaikka ohjekirja onkin ajan mittaan parantunut. Tarpeetonta sanoakaan, että juuri tämän vuoksi asiaan vihkiytyneitä ympäri maailman kiinnostavat toisten käyttäjien opit ja mokat!
  3. Sähköturvallisuus on kaiken A ja O. Virtalähde pitää kytkeä niin että vaikka se putoaisi lattialle, itse virtajohdot eivät irtoa paikoiltaan. Samalla tavalla huolellinen johtojen kytkeminen pätee kaikissa liitoskohdissa. Myös kaikki piuhat pitää asetella nätisti, sillä ne ovat printteriä käytettäessä jatkuvassa liikkeessä eivätkä saa hinkkautua mihinkään.
  4. Akryyli- ja jopa alumiiniosat hajoavat helposti, kun niitä kiristelee paikoilleen. Tarvitaan paljon prikkoja, eikä ’tukeva’ aina tarkoita sitä, että ruuveja pitää kiristellä niin paljon kuin kädestä lähtee voimaa.Kuten sanottu, yllä oleva ei ole teknisesti tyhjentävä tai eksakti lista tärkeitä asioita, mutta ainakin maallikolle nämä näyttäytyivät olennaisina.

Sunnuntain päätteeksi jo printattiin, hurraa! Projektin sivutuotteena syntyi tietenkin kasa pahvilaatikoita. Kävi ilmi, että ne sopivat oivallisesti keppihevosten esteiksi. Niinpä Rakettitieteilijöiden hikoillessa sisällä printtereidensä kanssa, allekirjoittaneen lapset hyppivät keppihevosillaan trendikkäästi TEVOn sponsoroimia rataesteitä. Tästä muistimme toki kertoa myös TEVOn markkinoinnille.

 

Vielä siitä kansainvälisestä nettielämyksestä.

Kuten tuli todettua, postissa tilattavien 3D-printtereiden kasausohjeistus on usein puutteellista, ja myös itse osissa voi olla virheitä ja puutteita. Siksi asian harrastajat mielellään oppivat toisiltaan YouTube- ja muissa some-kanavissa. Oppiminen voi toki olla myös viihdyttävää. Alla lopuksi pari pientä katkelmaa tursoviikonlopun live chat –keskusteluista.

-Morning Northpole!
-Morning. I’m waiting for the guys to put their pants on before going live, lol
-Yeah…I don’t want to see that!

-Wow. I heard that there was actually a manual now. Looks like the rumors were true.
-We try to avoid the mistakes that the manual asks us to do, lol
-Is the initial build 100% stock?
-Mostly stock. I printed some brackets for us to replace the stock ones, and we used alu spacers under the wheels, but other than that it’s stock

-Please let me know the size of the z axis threaded rod for that tevo a2 printer if you can. Anet ripped me off for that missing part from my kit, and tried to charge me to send one
-So now I’m on my own trying to sort it out
-The z-rod is 380mm long, 8mm diameter, 2mm pitch, 2mm lead
-Oh wow thank you very much man!
-You deserve a 3d printer community salute!

-Rakettitiede translates as ”Rocket Science”
-It’s our company that sponsors this event
-If it’s ”Rocket Science”, shouldn’t the nose cone of the rocket be pointing UP?
-Yes, that’s a very common question, but in the space there is no up or down 😉
-True
-Lol

 

Ja vielä sokerina pohjalla pakollinen ruokamaininta: Savustimessa pitkään haudutettu ja ulkona syöty possu kruunaa minkä tahansa bootcampin, varsinkin ryyditettynä herkullisilla salaateilla ja lohkoperunoilla. Näitä ei ainakaan vielä tällä kertaa ollut 3D-printattu!

Tsekkaa timelapse kolmen päivän kasausoperaatiosta täältä.
Ja lyhentämättöminä nauhoitukset löytyvät täältä.

 

Rakettitiede Oy