Rakettitiede – Koodilla kuuhun

Blog

Keitäs te ootte te rakettisedät kun en mä tunne teitä?

Tämä Rakettitieteen interwebistä bongaama kysymys huulillani lähdin tapaamaan Jannea ja Juhaa Makkaratalon kupeessa sijaitsevaan kuppilaan. Olin viihdyttänyt itseäni jo ennen tapaamista osoitteessa korporaat.io päästäkseni hetkeksi näiden Pelle Pelottomien pään sisään. Jo ennen tapaamista tiesin, ettei nyt puhuta ihan peruspuljusta ja pari tuntia näiden jamppojen kanssa sai minut vielä enemmän vakuuttuneeksi siitä, että tällaista työpaikkaa et löydä joka kadunkulmasta.

Tämä arkkitehtuurimalli on nämä attribuutit huomioiden bla bla bla kun otetaan huomioon 100 vuoden kokemuksemme bla bla bla ja kuten katselmoinnissa jo totesimme, ja tästä UML-kaaviosta kiistatta näette – – ”. Istut projektipäällikkösi kanssa asiakkaan luona palaverissa. Ohimosi tykyttää ja kauluspaitasi ylin nappi hiertää aataminomenaasi. Heräsit aamulla töihin samoissa aatoksissa kun Jeesus Golgatalle; tiedät olevasi Jumalan lahja maailmalle, mutta päätäsi kiristää piikkipanta ja jalkapöydistäsi töröttää rautanaulat. Kuulostaako tutulta? Puhkaise kupla ja valmistaudu uuden urasi lähtölaukaukseen, tässä on tuleva työpaikkasi: Rakettitiede.

VÄHEMMÄN BULLSHITTIÄ, ENEMMÄN TOIMINTAA

Rakettitieteellä keskitytään jargonin jauhamisen sijaan olennaiseen. Projekteista on riisuttu pois kaikki, mikä ei tuota asiakkaalle arvoa. Asiakas maksaa siis ainoastaan laadukkaasta kehityksestä. Motto ”Maksa enemmän niin säästät” kertoo siitä, että nämä tyypit tekee valmista siinä ajassa kun muut vielä kaivelevat koodareita luolistaan. Ja toisinaan tällä porukalla myös fiksataan kuukaudessa tai parissa muiden huolella monen vuoden ajan ryssimiä projekteja.

TUNKKAUSTA JA TUOTEKEHITYSTÄ

Osa Rakettitieteen projekteista on puolivalmiin edelleen kehittämistä ja osa startataan putipuhtaalta pöydältä. Konsulttityön sisältö ei sinällään vielä erota Rakettitiedettä muista bodyshopping -firmoista, mutta täällä asiakasprojektien lisäksi sytytetään liekkiä myös porukan omiin, enemmän tai vähemmän hulluihin ideoihin. Omien protoilujen tukena on siis toistakymmentä armottoman kovaa koodaajaa ja tarvittaessa myös muutama euro.

Rakettitieteen henkisellä ja vähän rahallisellakin tuella on saanut alkunsa esim. Slushissa isommin lanseerattu, nimilappuskenen räjäyttävä Tagsu ja paikkatietopalvelujen tekemistä kivasti helpottava työkalu Grafetee. Muutamina muina esimerkkeinä Rakettitieteen porukan luomuksista voi mainita seuraavat: ViralParrotVibeCatch ja Party Coins.

Voi siis olla, että Rakettitieteellä pääset tekemään jackpotin siitä, mistä olet tähän saakka nähnyt vain märkiä unia. Jottei leviksesi ihan totaalisesti repeäisi, on varmaan syytä mainita, ettei kaikki rakettitieteilijöidenkään ideat ole kuuhun singahtaneet. Mutta harvoin niitä myöskään tyrmätään heti kättelyssä. Ideoita kehitetään ketterästi rinnakkain, ja toimimattomilla lämmitetään säännöllisesti Shutdown Saunaa.

REILU PELI RANUALLA

Rakettitieteellä konsultin hommista saa keskivertoa kivemman korvauksen eli 50 % laskutuksesta. Tuolla toisella 50 prosentilla ei makseta päräyttäviä toimistotiloja tai pesulapalveluita. Sillä maksetaan Huttusen Juhan palkka ja poikamiesboxia muistuttava työhuone Kimmeltiellä, rahoitetaan juurikin noita rakettitieteilijöiden omia proggiksia ja käydään toisinaan firman piikkiin kaljalla.

Rakettitieteen sivuilta löytyvä piirroshahmokollaasi kertoo aika hyvin, mihin porukkaan olet päätäsi työntämässä. Tässä joukossa viihtyy mm. useampi jo COBOLin kulta-aikana koodaamaan oppinut, silti vielä viriili setämies, 25-vuotiaat laatukoodia unissaankin kirjoittavat kaksoset ja Kerneliä koodaava putkimies.

Oletko kokovartalolukossa? Onko sinulla (muidenkin kuin äitisi mielestä) killeri-idea, jonka toteuttaminen on tähän mennessä ollut taloudellisesti/ajallisesti liian iso riski tai lähes mahdottomuus? Ansaitsisitko mielestäsi tuntuvan palkankorotuksen? 

Naputtele itsesi osoitteeseen Rakettitiede, ja piristä Juhan päivää sähköpostilla. Tiedä vaikka kohta löytäisit itsesi karikatyyrinä Rakettitieteen saitilta.

 

Teksti: Iida Mustonen, Emine

Kuvat: Rakettitiede

Artikkeli on alun perin julkaistu täällä: http://www.behindthejobscenes.com/rakettitiede-koodilla-kuuhun/

Rakettitiede Oy